Kdo se chtěl dozvědět odpovědi na tyto otázky a zavítal ve středu na jednání zastupitelů jedné z největších městských částí v Praze, musel být zklamán. Zastupitelé se totiž nedohodli na ničem.

Opoziční TOP 09 s odůvodněním, že „nebude dělat stafáž divadlu, které dva měsíce před volbami sehrála koalice,“ na jednání vůbec nedorazila. Nehlasovalo ani hnutí ANO.

A proti návrhu starosty Bohumila Zoufalíka, který přišel s tím, aby se referendum ke stavbě radnice konalo, ale dříve, než požadují autoři petice, se postavila i část koalice, členové hnutí Desítka pro domácí.

Zastupitelé hledají shodu

Starosta se za to do zastupitelů ostře pustil v tiskové zprávě: „Referendum bylo pohřbeno nejen nepochopitelnou neúčastí TOP 09, ale i politikařením zastupitelů z Desítky pro domácí, kteří návrh nepodpořili s odůvodněním, že odmítají referendum na rekonstrukci stadionu Bohemians v Ďolíčku, byť to bylo a je jejich hlavní politické téma,“ prohlásil Zoufalík.

A zablokovanou situaci chce urovnat příští pátek. „Pan starosta hned svolal novou schůzi, na pátek 22. srpna od 13 hodin,“ prozradil mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Podle informací Pražského deníku to však nevypadá, že by zastupitelé během týdne našli shodu.

Starosta totiž hodlá navrhnout totéž, co tuto středu. 
A lídr koaliční Desítky pro domácí Jiří Vrba má jasno: „Pokud chce pan starosta příští týden přednést to samé, náš postoj se určitě nezmění.“ Zastupitelé Desítky pro domácí mají ke starostovu návrhu hned několik výhrad.

Dohady z obou stran

„Znění bodů, které měly být součástí zastupitelstva, jsme se dozvěděli deset minut před zastupitelstvem. Nebylo možno do toho nijak zasáhnout. 
Z našeho pohledu to vůbec nebylo připravené a vykomunikované. Proto jsme o tomto materiálu odmítli hlasovat,“ uvádí Vrba.

„Bylo to v běžných zákonných lhůtách, jako jsou zveřejňovány materiály do zastupitelstva. Materiál byl týden dopředu známý,“ oponuje místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová.

V referendu, jak ho navrhuje Zoufalík, občané neměli rozhodovat jen o stavbě radnice, ale též o dalších otázkách týkajících se dění na Praze 10. Jednou z nich bylo, zda souhlasí s tím, že radnice stadion Bohemky v Ďolíčku zrekonstruuje za určitou částku.

„Právně je to přitom naprosto mimo. Stadion městské části ještě nepatří, takže o tom nelze teď rozhodovat. A protože jsme se nemohli domluvit na vyřazení tohoto bodu, byl to další argument, proč se naši zastupitelé zachovali tak, jak se zachovali," říká Vrba. Naráží tak na to, že pražský magistrát prozatím zablokoval směnu, kterou chtěla Praha 10 provést.

Vadí Bohemka 
i termín referenda

O co jde? Zastupitelé desáté městské části letos v květnu rozhodli, že odkoupí stadion vršovických Bohemians 1905 směnou za sousední parkoviště a doplacením částky 49 milionů korun. Směnu musel ještě potvrdit pražský magistrát, což mnozí považovali za formalitu.

Magistrát však teď Praze 10 vzkázal, že si chce nejdřív nechat vypracovat na cenu stadionu i směňovaného pozemku vlastní posudek. „Je vidět, že to formalita není. Do voleb to nebude hotové určitě a bůhví, jestli se někam posuneme z místa během půl roku nebo roku," odhaduje Vrba.

Proto podle něho není možné, aby v referendu, které se má konat už příští měsíc, byla otázka vztahující se k budoucnosti Ďolíčku. Nepřímo se tím dostáváme k dalšímu jablku sváru: termínu konání referenda.

Obavy z referenda

Starosta navrhl, aby bylo spojeno s případným druhým kolem senátních voleb, které připadá na pátek 26. a sobotu 27. září. Autoři petice i zastupitelé Desítky pro domácí ale oponují, že mnohem vhodnější termín by byl během komunálních voleb 10. a 11. října.

Mají totiž obavy, že by referendum dopadlo podobně jako na Praze 7 nebo 8, kde se občané vyjadřovali k zákazu hazardu. Přestože měli názor jasný, referenda nebyla pro městské části závazná, protože se jich účastnilo málo lidí.

A postoje se rozcházejí dál. Podle mluvčího radnice Prahy 10 Jana Charváta referendum 
o radnici není možné v době komunálních voleb uspořádat. „Porušili bychom zákon o zadávání veřejných zakázek. Výběrové řízení je totiž už vypsané, a aby se to stihlo, musí to být před komunálními volbami.

Lze zrušit veřejná zakázka?

Kdyby se totiž v referendu rozhodlo, že stavba radnice má být omezena částkou 500 milionů korun, jak navrhují autoři petice, veřejnou zakázku už bychom nemohli zrušit," vysvětluje mluvčí.

Jiný názor má Renata Chmelová, dlouholetá kritička poměrů na radnici Prahy 10, která letos kandiduje za koalici Vlasta na starostku. Právě Chmelová se svými kolegy stála za peticí a sehnáním 10 tisíc podpisů.

„Bavili jsme se s právničkou 
z Transparency International a podle ní neexistuje žádná právní úprava, která by říkala, že zákon o veřejných zakázkách něco zakazuje," tvrdí Chmelová.

„Mají to připravené už rok a půl"

Podle ní jde ze strany starosty 
o divadlo. „Zjevně chtějí jen dosáhnout toho, aby přišlo co nejméně občanů, takže by referendum bylo nezávazné, vše proběhlo ještě před otvíráním obálek, které má být 30. září, a pak ještě před komunálními volbami stihli vybrat to, co už je připravené rok a půl," myslí si Chmelová.

Dál hodlá také sbírat podpisy, aby byla radnice nucena referendum uspořádat. Úředníci údajně našli v kontrolním vzorku petice mezi 9641 podpisy celkem 21 procentní chybovost. Chmelová to zpochybňuje, sama prý byla u dvou tisíc podpisů, které autoři petice většinou získávali tváří v tvář.

Praha 10 chce novou budovu postavit kvůli špatnému stavu současného sídla. Vítěz výběrového řízení, které již městská část vypsala, má zajistit pozemek, samotnou stavbu, studii nového sídla i technický dozor 
a projektovou dokumentaci.

Žhavým kandidátem je parcela na Hagiboru, která již byla městské části nabídnuta. Občanská sdružení a opozice považují projekt za předražený. Radnice má podle veřejné zakázky přijít na 775 milionů korun bez DPH, s daní tedy téměř na miliardu korun.