Šťastný tak chce zabránit tomu, aby byla Homolka převedena ze státu na hlavní město,  píše server Aktuálně.cz. 

Praha chce kromě Homolky převzít také Bulovku, Thomayerovu nemocnici a podolskou porodnici. Tento týden to oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) společně s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

„Pokud to stát nechce provozovat samostatně, tak ať to udělá tímhle způsobem. Převádět superspecializované pracoviště pod město a dělat z něj krajskou nemocnici postrádá jakýkoli smysl,“ cituje server poslance Šťastného. Jeho návrh podporuje i ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) a poslanec VV Michal Babák. „Já bych s tím problém neměl,“ uvedl pro server Ludvík. „Souhlasím se vším, co zabrání převodu Homolky pod Prahu,“ připojil se Babák.

Ministerstvo zdravotnictví návrh nechtělo příliš komentovat. „Jedná se o jeho osobní názor, který není podpořen žádnou věcnou argumentací,“ uvedl mluvčí Vlastimil Sršeň.

Podle Šťastného by mělo sloučení několik výhod. Díky tomu, že nemocnice leží vedle sebe, mohlo by se podle něj ušetřit na managementu, službách pro pacienty a odstranila by se i duplicita v některých oborech.

Převod nemocnic je součástí nového generelu pražského zdravotnictví. Předcházet mu má půlroční studie proveditelnosti a zřejmě i změny zákonů. Předání všech nemocnic se má uskutečnit naráz. Podle ministerstva se nebude pro pacienty, kteří jezdí do specializovaných pražských pracovišť a do center z celé republiky, převod na Prahu znamenat žádný problém. Specializovaná centra v nemocnicích zůstanou.

Čtěte také: Hrozí čtyřem pražským nemocnicím plíživá privatizace?