Taková byla před nedávnem reakce předsedy pražské ODS a zastupitele hlavního města Filipa Humplíka na některé z požadavků Strany zelených vůči potenciálním koaličním partnerům z ANO a ČSSD. Výměnou za jejich splnění se nově zvolený šéf zelených Matěj Stropnický neměl za Trojkoalici ucházet o post náměstka primátorky.

Zatímco sociálním demokratům prý nedělá problém podmínky splnit, ANO odmítlo právě zvýšení daně z nemovitosti. Podle trojkoaličních Starostů a nezávislých tím blokuje znovuobnovení už půl roku rozpadlé magistrátní koalice. „Pokud ANO nechce zvyšovat daň z nemovitosti v Praze, jde přímo proti doporučení vlastního předsedy Andreje Babiše," vzkázali starostové.

Pět požadavků Trojkoalice

Pražské hnutí ANO vyšlo vstříc pěti požadavkům Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), coby nutným podmínkám k obnově společné koalice s ČSSD. Mimo jiné jde o řešení budoucnosti nákladového nádraží Žižkov, zakoupení žižkovského objektu centra Klinika hlavním městem nebo určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

Dohoda přesto zdaleka není na stole. ANO zároveň odmítlo ústřední požadavek a to navýšení daně z nemovitosti. Na rozdíl od sociálních demokratů. Nedořešena tak stále zůstává také účast, či neúčast kontroverzního šéfa Strany zelených Matěje Stropnického v městské radě za Trojkoalici. Toho ve vedení města nechtějí sociální demokraté, ANO, ani nejbližší partneři zelených z Trojkoalice lidovci a Starostové a nezávislí (STAN).

„Jsem upřímně překvapena, že právě na tom by měl ztroskotat vznik koalice. Na jiných radnicích hnutí ANO bez okolků prosazuje zvýšení daně z nemovitostí. Například v Mladé Boleslavi," upozornila předsedkyně pražských STAN a radní hlavního města za Trojkoalici Jana Plamínková.

Problém starostové prý vidí i v tom, že pražské ANO jde přímo proti doporučení vlastního předsedy Andreje Babiše. „Pikantní je, že ministr financí Andrej Babiš na komisi ministerstva vyzýval zástupce obcí, aby našli odvahu a daň z nemovitosti ve svých městech a obcích klidně zvýšili, pokud potřebují peníze. Pražské ANO tak jde fakticky proti přání svého předsedy," vysvětlil europoslanec za STAN a předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák.

Sociální bydlení ano, ale jinak

Podle hlavního vyjednavače za hnutí ANO Jaroslava Faltýnka byl přesto v úterý zaznamenán posun směrem ke konečné dohodě. Všechny zúčastněné strany prý stále věří v doplnění nekompletní městské rady na zasedání zastupitelstva 28. dubna.

„Akceptovali jsme pět podmínek včetně vzniku fondu na sociální bydlení. Nezapíráme ale, že máme problém se zvýšením daně z nemovitosti, kterým se má financovat. Jsme pro to, aby fond vznikl za jiných podmínek. Budeme hledat cestu, jak jej naplnit z rozpočtu. Nezvyšovat daně je pro nás stále zásadní," vysvětlil Faltýnek.

Ani zelení prý zdaleka neházejí flintu do žita. Některým ze svých zamýšlených postupů by ale mohli koaliční partnery popudit dřív, než by se koalice stačila obrodit.

„Ve hře byla i možnost, že by hlasy pro zvýšení daně z nemovitosti strany získaly u opozice. Tento mechanismus bychom ovšem chtěli využívat co možná nejméně, pokud možno ho nikdy nevyužít. A bylo by dobré, aby s ním ani nikdo nepočítal, protože takto se prostě koalice nesestavují. Chceme posílit předjednávání všech věcí, aby nikdo nebyl nikdy ničím překvapen," nastínil vyjednavač za Trojkoalici, zastupitel hlavního města a předseda pražských zelených Ondřej Mirovský.

Kdo nahradí Stropnického?

S nedořešeným problémem vstupují strany zřejmě k nejožehavějšímu bodu vyjednávání tedy k personálním otázkám doplnění rady. Primátorkou bude i dál Adriana Krnáčová (ANO). „Zůstane i původní poměr členů rady. Naše hnutí si jich podrží pět," potvrdil Faltýnek.

Novým radním pro majetek prý bude zastupitel Karel Grabein Procházka. Nahradí tak Michala Haška (oba ANO) odvolaného z rady společně se Stropnickým a dvěma radními za ČSSD už loni v říjnu.

Sociální demokraté, jejichž klub se nedávno rozrostl o dříve nezařazenou zastupitelku Moniku Krobovou Hášovou (zvolena za TOP 09), zatím nechtějí odkrývat karty.

Kdo v radě usedne na místo odvolané Hany Novákové a Ireny Ropkové, není jisté. Na magistrátu se spekulovalo například o prvním místostarostovi Prahy 1 a pražském zastupiteli Danielu Hodkovi.

Ropková by pak mohla za své údajně dobré výkony ve funkci radní pro školství dostat druhou šanci. Odvolána byla pouze v rámci odvety za „sestřelení" Stropnického. Na rozdíl od Novákové, s jejíž prací ve funkci radní pro sport nebyli zastupitelé spokojeni napříč spektrem.

Náměstek pro územní plánování

Nejpalčivější otázkou bude obsazení funkce náměstka primátorky pro územní plánování. Matěj Stropnický o něj opakovaně projevil zájem a po jeho odvolání Trojkalice jako celek trvala na jeho návratu.

Jak už bylo zmíněno, posledních několik týdnů Stropnického vedle ČSSD a ANO odmítají také lidovci a STAN. Původně na jeho místo zelení navrhli zastupitelku a bývalou místostarostku Prahy 6 Petru Kolínskou. Nakonec se zdá, že se náměstkem stane někdo jiný.

„Předseda pražských zelených Ondřej Mirovský říkal, že jeho případnou kandidaturu oznámí v pondělí, neboť prý čekali na naše stanovisko ke svým požadavkům," napověděl Faltýnek.

Je otevřenou otázkou, jak se k personálním otázkám nakonec postaví Matěj Stropnický ve chvíli, kdy ANO neodsouhlasilo ono problematické zvýšení daně z nemovitosti.

Čtěte také: Zasedání pražského zastupitelstva bude nově dvoudenní