Zastupitelé na čtvrtečním jednání zvolili také dva místostarosty a další tři členy rady. Čtyři místa v radě má ANO, dvě ČSSD a po jednom Strana zelených a Nezávislí pro Prahu 10.

Kleslovou podpořilo 24 ze 40 zastupitelů. „Doufám, že do mého týmu budou patřit nejen členové rady, ale všichni zastupitelé a občané," řekla ve svém projevu po zvolení Kleslová. V žádném případě prý nechce pokračovat v projektu nové radnice na Hagiboru.

Právě nová radnice byla největším předvolebním tématem. Proti novostavbě, kterou označovaly za předraženou, byly koalice Vlasta a TOP 09. Jejich zástupci navrhovali raději opravit současné sídlo úřadu městské části ve Vršovicích. Naopak koalice složená z většiny těch stran, které ve čtvrtek zvolily Kleslovou starostkou, stavbu nového objektu za téměř miliardu korun podporovala.

Místostarostou pro životní prostředí a majetek bude i nadále Vladimír Novák z ČSSD, druhým místostarostou pro správu majetku a investice Petr David z ANO. V radě dále zasednou jako uvolnění radní Dagmar Lešenarová (ANO) pro sociální politiku, Ivana Cabrnochová (SZ) pro dopravu, cyklostezky a informatiku a Bohumil Zoufalík (Nezávislí pro Prahu 10) pro územní rozvoj, památky, sport a problematiku hazardu. Neuvolněnými radními jsou Jaroslav Štěpánek (ANO), Pavel Plesník (ANO) a Jiřina Vondráková (ČSSD).

Sporem o složení rady skončila dva dny před ustavujícím zastupitelstvem koaliční jednání vítězného hnutí ANO, koalice Vlasta a TOP 09. ANO nesouhlasilo s tím, že by stejně jako další dva koaliční partneři mělo mít jen tři zástupce. „Nakonec ale u ostatních stran zvítězila neochota jakékoli změny provést," řekl zastupitel TOP 09 Radek Lojda.

Čtěte také: Vítěz voleb potopil na poslední chvíli koaliční dohodu

ANO má v novém zastupitelstvu devět hlasů, po osmi TOP 09 a koalice Vlasta (KDU-ČSL, LES, Občané Prahy 10 s podporou Pirátů). Kromě nich je v zastupitelstvu také pět sociálních demokratů, tři zastupitelé z ODS a tři ze Strany zelených. Po dvou dalších má hnutí Nezávislí pro Prahu 10 končícího starosty a KSČM.

Koalici po minulých volbách vytvořila ODS s ČSSD, Desítkou pro domácí a Stranou zelených. Od posledních voleb se změnil starosta, původně jím byl Milan Richter (ODS), v červnu 2013 ho nahradil dosavadní místostarosta Bohumil Zoufalík. Ten z ODS vystoupil poté, co ho pražská regionální rada chtěla vyloučit kvůli účasti na hlasování o odvolání exprimátora Bohuslava Svobody (ODS).

Letos v únoru bývalý starosta Richter rezignoval i na funkci místostarosty. V koalici přibylo hnutí ANO, k němuž přešla sociální demokratka Radmila Kleslová. Do zastupitelského klubu ANO vstoupil také Jindřich Nepevný, který kandidoval za TOP 09, nyní byl nezařazený.

Kleslová vede pražské ANO, více než 20 let byla v ČSSD

Radmila Kleslová (Hnutí ANO 2011).Vizitka Radmily Kleslové (51; ANO), která byla zvolena starostkou Prahy 10:

Datum a místo narození: 25. srpna 1963 ve Vysokém Mýtě.

Vzdělání: vystudovala práva na někdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (nyní Masarykova univerzita), v roce 1988 získala titul JUDr. na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Současné povolání: zástupkyně starosty Prahy 10 (od 2010).

Kariéra: před rokem 1989 pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha; v letech 1988 až 1992 byla zaměstnána na federálním ministerstvu vnitra; později působila jako advokátka (1993 až 2010) a lobbistka, v minulosti mimo jiné zasedala ve statutárních orgánech podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade, Benzina, Pražská teplárenská Holding, Kostelecké uzeniny, IDS Praha, byla i viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP; pracovala také jako asistentka poslance ČSSD Stanislava Křečka a byla společnicí ZORA GROUPE, spol. s r.o.

Členství a funkce v politických stranách: členka hnutí ANO 2011, předsedkyně krajské organizace ANO v Praze od února 2014); v letech 1993 až 2014 byla členkou ČSSD, mj. byla místopředsedkyní její pražské organizace a řadu let členkou ÚVV strany.

Rodina: vdova, má jednu dceru.

Ostatní:

Podle médií byla do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. Jako referentce zvláštní činné zálohy jí bylo uděleno krycí jméno Lia a měla mít za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. Kleslová jakoukoli spolupráci odmítá.

V květnu 2011 přestála hlasování zastupitelstva Prahy 10 o svém odvolání z funkce místostarostky. Z nejužšího vedení Prahy 10 ji navrhl vyloučit zastupitel TOP 09 Martin Uhlíř kvůli tomu, že byla před rokem 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. Kleslová podle týdeníku Euro hájila svou minulost tím, že pro komunistickou rozvědku nikdy nepracovala, podle svých slov byla pouze touto službou, aniž o tom věděla, vytipována, když se ucházela o místo na ministerstvu zahraničních věcí. Podle týdeníku byla ale Kleslová pod dívčím jménem Bartheldyová podporučicí rozvědky, jako referentce zvláštní činné zálohy měla krycí jméno Lia. Bartheldyová byla zařazena do odboru, který přímo spadal pod zástupce náčelníka pro nelegální rozvědku a měl na starost výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci, napsalo Euro.

V roce 2003 neúspěšně kandidovala na funkci místopředsedky­ně ČSSD.

Podle tisku na přelomu loňského a letošního roku vyhledávala pro ANO vhodné lidi na kandidátky pro komunální volby, stále přitom byla členkou ČSSD. Kleslová podle Jaromíra Hasoně z tiskového oddělení hnutí ANO své členství v sociální demokracii ukončila 14. února a do ANO vstoupila o den později.

Letos na jaře se dostala do sporu s bývalým pražským primátorem Janem Kaslem, který měl být lídrem a kandidátem na primátora ANO v Praze. Kasl, který ale nakonec za hnutí ANO nekandidoval, se prý dohodl se šéfem hnutí Andrejem Babišem, že Kleslová na kandidátce nebude.