Jako hlavní bod svého programu studentští radní uvedli, že chtějí připojit Karlín k Praze 7. „Je to podobná čtvrť jako Holešovice. Praha 7 by si navíc zasloužila zvětšit své území. Sedmička je šťastné číslo, tak proč jej nerozšířit na druhý břeh," řekl dnešní starosta Tomáš Grundza. Předpokládá, že by obyvatelé Karlína souhlasili. V minulosti se objevila skutečná petice za odtržení čtvrti od Prahy 8 a připojení pod Prahu 7.

Logo akce Máme otevřeno.
Galerie i další místa v Praze 7 budou večer zdarma

Současní radní se odebrali na nová pracoviště 

Studenti by rádi rovněž vybudovali pláž podél Vltavy. „Byla by od Čechova mostu až po Troju. Byla by tam lehátka, slunečníky a další vybavení," řekla radní pro dnešní den Marie Silná. Část zaměstnanců radnice by byla vyškolena na pozice plavčíků.

Současní radní se odebrali pro dnešek na nová pracoviště. Například starosta Jan Čižinský usedl do vrátnice polikliniky, místostarosta Ondřej Mirovský šel dláždit chodníky na Strossmayerovo náměstí a zástupce starosty Pavel Vyhnánek krmil zvířata na farmě v Národním zemědělském muzeu.

Na Praze 7 studenti prosadili vznik místa mládežnického starosty 

Studenti v pátek kromě aprílového vedení radnice ale uvedli, že ve skutečnosti chtějí, aby měli zastoupení i v chystaném celopražském studentském parlamentu. „Nemyslím si, že by tam měli být jen zástupci školních parlamentů, ale rovněž parlamentů městských částí. Nejsme jediná městská část, která jej má. Poslali jsme proto dopis pražské paní radní Ireně Ropkové, zatím jsme odpověď nedostali," řekla Silná.

V Praze 7 by pak rádi prosadili vznik místa mládežnického starosty a jeho poradního sboru. V rámci participativní části rozpočtu, kdy o využití části peněz hlasují obyvatelé, by zástupci studentů mohli rozhodovat o využití 200 tisíc korun. Fakticky by jejich využití kvůli jejich nízkému věku schvalovala rada městské části, ale děti by mohly navrhnout, na co finance využít.

Průmyslový palác. Ilustrační fotografie.
Praha vybrala dodavatele projektu dostavby vyhořelého křídla Průmyslového paláce