Jak hodnotíte odchod Strany zelených z koalice v Praze 5?

K celé události můžu říct dvě věci. Jednak jsme byli tímto postupem šokováni, protože zelení nic nenaznačovali minulý týden na koaličním jednání. Na druhou stranu je to ale krok, který se dal očekávat, protože byl vyvíjen velký tlak z různých skupin, které se snaží hýbat radnicí v pozadí.

Kdo se podle vás snaží zasahovat do dění na radnici? Jančíkovi pohrobci, jak jste dříve uvedl?

Určitě, minimálně Jan Skalický vyvíjí veliký tlak a velmi se angažuje. I na videu, které jsem obdržel od jednoho občana, je přesně vidět, jakým způsobem vše organizuje. (Jde o nahrávku zveřejněnou na youtube, na které údajně mluví někdejší spolupracovník kontroverzního exstarosty Milana Jančíka (dříve ODS) Jan Skalický o spolupráci se Stranou zelených - pozn. red.).

Místostarosta Lukáš Budín (SZ) vás ale kritizoval, že například málo komunikujete.

To je samozřejmě účelové. Pokud nenajdete žádný důvod, tak si ho vymyslíte. To, že nekomunikuji, je holý nesmysl, minimálně se členy rady se vídám každý týden třikrát až čtyřikrát. Máme radu, poradu, koaliční jednání a máme jednání výborů a komisí ke konkrétním věcem. Nevím, proč to vůbec někdo říká.

Zelení vám vytýkají i další chyby.

Co se týká výběrových řízení, tak tam je v letních měsících opravdu problém, protože tam nebyli zaměstnanci. Jeden byl nemocný a další na dovolené. Toto oddělení pak cca tři týdny nefungovalo. V této chvíli probíhají výběrová řízení, oddělení je naplněno a pevně doufám, že fungovat bude. To ale nejsou věci k výpovědi koaliční smlouvy, ale spíš k jednání o fungování radnice s panem tajemníkem (Jakub Lapáček - pozn. red.).

Chod radnice není po vaší reorganizaci paralyzován, jak tvrdí Strana zelených?

Samozřejmě se jedná také o nesmysl. Je to vidět na celém chodu úřadu a můžete si vše ověřit jak u zaměstnanců, tak, doufám, také u občanů.

Na webu Prahy 5 včera vyšlo oznámení, podle kterého zelení popírají, že by měli z koalice vystoupit. Ti ale nyní tvrdí, že nic takového neřekli. Jak se zpráva na stránky dostala?

Šlo o tiskovou zprávu úřadu, který reaguje na události, které se staly. Minulý týden v pondělí i v pátek jsme měli koaliční jednání, na kterých jsme se shodli, že tato koalice stále trvá a byť máme drobné problémy, budeme je řešit v rámci koalice. A úřad tuto zprávu vydal. Že se Strana zelených rozhodla, jak se rozhodla, tak to asi bylo trošku pod tlakem událostí, které tomu předcházely a poté skutečně nastaly.

Ještě v pondělí vám zelení nic nenaznačovali?

Ještě ani v úterý jsme opravdu nic nevěděli.

Praha 5 ruší zastupitelstvo, začne dohodovací řízeníMěstská část Praha 5 zrušila plánované úterní jednání zastupitelstva, téměř polovina zastupitelů ale už požádala o mimořádné zasedání. V pondělí zahájí koalice TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL se Stranou zelených (SZ) s podporou Pirátů dohodovací řízení. Smlouvu vypověděli zelení, ostatní to neuznávají. Zástupci stran to v pátek řekli novinářům.

Strany, které chtějí v koalici zůstat, by podle starosty Radka Klímy (TOP 09) stejně musely dohodovací řízení kvůli sporům v koalici iniciovat. Část zastupitelů SZ a Pirátů vyzvala svého místostarostu Lukáše Budína, aby ukončil spolupráci s kritizovaným lobbistou Janem Skalickým.

Po zahájení dohodovacího řízení mají strany dva týdny na to, aby se pokusily najít společnou řeč. Pak začne běžet tříměsíční výpovědní lhůta, po které koaliční smlouva končí. „Máme neoficiálně přislíbeno, že na pondělní jednání zelení přijdou," řekl Klíma. Nově vznikající koalice SZ s ANO, ODS a Patrioty už podle místostarosty Lukáše Budína (SZ) požádala o mimořádné jednání zastupitelstva, starosta musí jeho termín vyhlásit do 15 dnů.

Vedení radnice jako oficiální důvody pro zrušení zastupitelstva uvádí, že ve výborech nebyly projednány některé důležité tisky, které mělo zastupitelstvo schvalovat. Podle Budína je ale důvod jiný. „Starosta se asi bojí, že by byl odvolán," řekl. Klíma ale mluví o vzniku nové koalice jako o účelovém jednání, za kterým stojí ve volbách neúspěšní následovníci někdejšího starosty Milana Jančíka (dříve ODS).

„Pokud by nedošlo k výpovědi ze SZ, byli bychom sami nuceni zahájit dohodovací řízení," uvedl Klíma. Důvodem bylo vyjednávání o nové koalici v „druhém mocenském centru v Ženských domovech", kde o ní údajně jednal Jan Skalický, poradce místostarosty za zelené Lukáše Budína.

„Je pro nás obecně neakceptovatelné, aby osoba bez politického mandátu, notabene představitel jiného politického uskupení, vedla jménem SZ nebo jejích představitelů jakákoliv politická vyjednávání, ať už z pověření jednotlivců, nebo bez něj," uvedli v prohlášení zastupitelé Tatiana Kondárová, Pavel Himl, Ondřej Velek (SZ) a Josef Matoušek (Piráti).

Zároveň veřejně vyzvali místostarostu Budína, aby spolupráci se Skalickým ukončil. „Dle našeho názoru poškozuje Stranu zelených a je v rozporu s hodnotami politické otevřenosti a transparentnosti v rozhodování, na kterých je Strana zelených založena," uvedli dále. Budín řekl, že klub je jednotný. „Osobu pana Skalického řešíme uvnitř klubu. Pokud se prokáže, že jedná tak, jak bych nechtěl, tak ho můžu kdykoliv vyměnit," řekl Budín.

Skalický neúspěšně kandidoval v komunálních volbách loni na podzim za hnutí Pro Prahu. Zastupitelem byl už od roku 2006, kdy byl zvolen za ODS, kterou vedl tehdejší starosta Jančík. Jeho vládu v Praze 5 provázela řada kauz. Mezi nimi bylo například údajné najetí do strážníka po povodni v roce 2002, prodej pozemků Českých drah na Smíchově, sporný pronájem Ženských domovů nebo prodej obytného domu v Zubatého ulici. Mnoha se zabývala policie. Jančík byl starostou mezi lety 2002 až 2010. Vloni v komunálních volbách neúspěšně kandidoval v čele Konzervativní aliance 2014.

Čtěte také: V Praze 5 se rozpadla koalice, smlouvu vypověděli zelení a Piráti