Na posledním zasedání se vedení Troji usneslo, že je ochotné nový pavilon akceptovat pouze za splnění šesti podmínek. Mezi podmínkami bylo například to, že před otevřením pavilonu bude vybudovaný a zkolaudovaný chodník s komunikací Pod Hrachovkou až k přívozu z Troji do Podbaby, dále, že otvíravé světlíky budou snížené na úroveň střechy nebo, že plánovaná stavba nepřesáhne nadmořskou výšku 210 metrů. Po několik jednání nakonec na tyto požadavky magistrát přistoupil.

Vizualizace nového pavilonu pand.
Pražská zoo představila nový pavilon pand a ledních medvědů

Troja chce pavilon přibližně o 20 metrů dál

Hlavní podmínkou Troji ovšem bylo a je posunutí pavilonu o přibližně 20 metrů dál. Krajinářské studie totiž ukazují, že ve vzdálenosti 100 metrů od historické usedlosti Sklenářka nesmí stát žádná stavba ani komunikace. „Vyprojektovaný pavilon je ale nyní vzdálený pouze nějakých pětasedmdesát metrů, což je pro nás nepřijatelné. Posunutí stavby je pro nás zcela stěžejní," uvedl starosta Troji Tomáš Bryknar.

Gepardice Savannah je matkou paterčat.
Zoo Praha se raduje z gepardích paterčat. Návštěvníci je uvidí v polovině srpna

„Budeme ale dál vyjednávat, a pokud se nám podaří domluvit podmínky, které jsou pro nás stěžejní, jsme ochotni žalobu zase stáhnout," doplnil Bryknar, který předpokládá, že by celá věc mohla být vyřešená do konce prázdnin. „Buď se domluvíme a podepíše se smluvní závazek, abych měl zaručené, že město a zoologická zahrada splní naše podmínky, nebo se nedomluvíme a správní žaloba bude trvat dál," dodal starosta.