Knor současně varoval před riziky, která plánované porody mimo porodnice mohou provázet. „I když okolnosti svědčí pro bezproblémový průběh porodu, nelze jeho průběh nikdy dopředu určit s jistotou," varuje Knor, podle jehož slov se mohou objevit velmi nebezpečné komplikace – zejména krvácení, porodní trauma nebo ohrožení novorozence nedostatkem kyslíku. Ani přivolaní záchranáři vše nevyřeší, protože sanitku nelze srovnávat s vybavením operačního sálu a ani nemají odbornost porodníka nebo neonatologa. Nehledě na zdržení spojené s dojezdem.

Podle asistentky bylo vše v pořádku

Reakcí se stalo vyjádření předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství Petry Sovové a prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové, podle nichž domácí porody nejsou rizikovější než porody ve zdravotnickém zařízení – alespoň za situace, pokud by se stát postaral o dostatek kvalifikovaných porodních asistentek a zajištění návazné péče. Odmítly také vyjádření záchranářů hovořící o tom, že nebýt zásahu jejich týmu, narozené dítě, které nedýchalo, by nepřežilo.

Sovová s Königsmarkovou oponovaly stanoviskem zasahující porodní asistentky, podle něhož záchranná služba hlavně sledovala její práci, čekala, jestli bude třeba její zásah – a naštěstí to zapotřebí nebylo. „Miminko po porodu nebylo v dobrém stavu, takže jsem zahájila úkony k podpoře životaschopnosti dítěte – taktilní stimulaci, fyzický kontakt s matkou, přikrytí – uchování v teple, vyčištění pusinky, prodýchnutí ambuvakem," vzkázala veřejnosti porodní asistentka, která si přeje zůstat v anonymitě. „Záchranáři situaci sledovali, asistovali a pomohli s odsátím dýchacích cest. Jiného jejich aktivního zásahu nebylo třeba, protože stav dítěte se stále viditelně lepšil," uvedla.

Záchranáři to vidí jinak

Záchranná služba věc vidí jinak: ještě štěstí, že posádka už byla na místě, když byla přivolána s tím, že výrazně poklesly srdeční ozvy dítěte (což dispečerka správně vyhodnotila jako život ohrožující situaci). Úkony, které asistentka provedla po porodu, by za situace, kdy dítě nedýchalo, prý tragédii nemohly zabránit. To se podařilo zasahující posádce záchranářů, která v rámci resuscitačních úkonů uvolnila neprůchodné dýchací cesty důsledným odsátím.

Že by se odehrálo drama, kdy by se bylo třeba strachovat o život, ovšem porodní asistentka odmítá. I proto prý rodiče podepsáním reversu odmítli transport do porodnice a zůstali doma – kde asistentka ještě několik hodin pobyla s nimi. Také rodina si přeje zůstat v anonymitě.

Cílem informace zveřejněné před týdnem nebylo účelové ovlivňování veřejného mínění a strašení budoucích rodiček zavádějícími informacemi, o nichž hovoří vyjádření na webu Unie porodních asistentek, zdůraznila v pondělí Petra Effenbergerová z centrály středočeských záchranářů. Ti podle jejích slov za poslední dva roky zaznamenali nejméně pět případů, kdy domácí porody přinesly opravdu velmi dramatické momenty.

Zkušenosti středočeských záchranářů

Plánovaný domácí porod 1: výzva na tísňovou linku „porod v chodu".Druhorodička, porod v termínu, pacientka odmítá převoz, chce rodit doma, podepisuje negativní revers. Údajně má přivolanou svou porodní asistentku, která je zatím na cestě. Lékař záchranky přesto zůstává u rodičky, asistuje u probíhajícího porodu. Matka i novorozenec po porodu ve fyziologickém stavu, nadále odmítán transport do nemocnice. Lékař a celá posádka strávila výjezdem 1 hodinu 27 minut. V té době je na operační středisko požadavek na transport pacienta s těžkou dušností a s otokem plic, tento pacient je ošetřen posádkou RZP (bez lékaře); lékař je vázán u porodu.

Plánovaný domácí porod 2: výzva na tísňovou linku: „ druhý novorozenec-dvojče nedýchá".Volá otec dvojčat, na místě je porodní asistentka, snaží se resuscitovat. Na místo přijíždí jako první posádka RZP (bez lékaře). Dojezd lékaře ze vzdálenější destinace 17 minut (bližší lékař zasahuje u jiného pacienta s poruchou vědomí). Lékař přebírá vedení neodkladné resuscitace od posádky RZP, pokračuje masáž srdeční, umělá plicní ventilace s nutností urgentní endotracheální intubace (zavedení ventilační rourky do průdušnice), kyslíková léčba. Následně byl malý pacient po obnovení dýchání a srdeční činnosti (po 32 minutách) v režimu intenzívní péče předán posádce neonatologického centra se specializovaným lékařem, která musela dojet na místo.

Plánovaný domácí porod 3: výzva na tísňovou linku: „rodička po porodu doma krvácí".Příjezd posádky s lékařem do domácnosti po proběhlém fyziologickém porodu, dítě se zdá být v pořádku, na první pohled růžové, křičící, s dobrými reflexy. Otec tvrdí, že už předchozí dva porody svých dětí viděl a ví, co je správné. Třetí doba porodní proběhla, pupečník otcem přerušen, část placenty otec rozmixoval a dal vypít rodičce. Matka je bledá v úzkostné grimase, nízké hodnoty krevního tlaku, puls oslabený, nedostatečné okysličení organismu. Evidentní pokračující krvácení z rodidel, velká krevní ztráta, krvácivý šok. Zahájena infúzní protišoková a kyslíková léčba, podány léky na zvýšení tonusu dělohy. Otec posléze neprotestuje proti urgentnímu transportu matky v režimu intenzívní péče. Předání v nemocnici za již významně příznivějších hodnot krevního tlaku a známek okysličení organizmu.

Plánovaný domácí porod 4: výzva na tísňovou linku „porod v chodu".Po proběhlém domácím porodu lékařem doporučen převoz dítěte do porodnice k vyšetření pediatrem, rodiče odmítají, podepisují oba negativní revers. Placenta neporozena, matka s nízkými hodnotami krevního tlaku, nutný transport matky do porodnice, zahájena infuzní léčba, lékař doprovází. Novorozenec zůstává v péči otce na místě.

Plánovaný domácí porod 5: výzva na tísňovou linku „porod v chodu".Určení místa zásahu je složité, hovor trvá 3,33 minuty. Volá porodní asistentka, z hovoru citujeme: „…potřebovali bychom sanitku k ženě, která rodí…, není tam vstupující část hlavičky, jak jsem zvyklá…". Lékař na místě zjišťuje, že plodová voda odtekla před šesti hodinami, jde o zastavený porod v chodu, na místě nelze situaci vyřešit. Urgentní transport do porodnice.

Čtěte také: Domácí porod rozbouřil emoce