Sedm profesionálních cukrářů do finále soutěže postoupilo na základě prvního korespondenčního kola, kdy měli vytvořit náměty na pětikilogramový slavnostní dort s motivem Karla IV.

Návštěvníci mohli obdivovat cukrářské výrobky

Tyto výtvory si mohou zájemci ve stánku Asociace kuchařů a cukrářů také prohlédnout. Každý se soutěžících daný motiv pojal jinak, k vidění jsou tak slavnostní dorty ve tvaru hradu Karlštejn, poštovní známky s Karlem IV., královské koruny či busty panovníka.

Před zraky diváků v otevřeném studiu pak soutěžící vyráběli dva druhy kavárenského desertu. „Jeden je s použitím čokolády, čokoláda Brasil a čokoláda Madagaskar, což měli na výběr. Druhý desert je libovolný," řekla viceprezidentka asociace Pavlína Berzsiová. K vidění tak bylo například pečení korpusu, příprava náplní dortů či zdobení.

Zájemci mohli ochutnávat 

Porota hodnotila dort i dezerty. V potaz vzala se profesionalitu zpracování, kompatibilitu ingrediencí (náplní), zda vše spolu chuťově ladí, a také vlastní prezentaci. Rozhodující byla ale chuť. Několik dezertů od každého soutěžícího mohli zájemci ochutnat, po nich se ovšem u stánku hned zaprášilo.

Kromě klání o titul Cukrář roku se v Letňanech konaly doprovodné soutěže, například v pečení palačinek či chodských koláčů. Těch se mohli zúčastnit i neprofesionální cukráři. V neděli bude veletrh pokračovat soutěží pro veřejnost ve zdobení perníků či modelování z marcipánu a memoriálem o nejlepší závin.

Čtěte také: První ročník Štrúdl festíku v Benešově podpořil medvěda z Konopiště