Celá kauza tímto však nekončí. Už dnes se bude v dalším soudním líčení soud rozhodovat o rodinném domu manželů v důchodovém věku, který Vlastislav Andrš požaduje přikázat do svého vlastnictví, a důchodce vystěhovat.

„S dosavadním průběhem jsem spokojen, soudce vůbec nepřipustil debatu o odstranění mého domu," zhodnotil žalovaný vlastník Oleksandr Barabanov. Jestli pozemky odkoupí, se rozhodne až podle ceny stanové soudním znalcem. V opačném případě k nim soud nechá zřídit věcné břemeno. To bude sice levnější než vlastnické právo, ale do budoucna majitele značně omezuje v dispozici s domem, včetně možnosti jeho prodeje. Znalecký posudek ohodnotí pozemky jako zastavěné, a na cenu obvyklou v čase a místě. Zároveň je bude posuzovat jako očištěné od právních vad, to je od zástavního práva a věcného břemene, které nechal Andrš účelově na pozemky zřídit.

„Soud by měl při stanovení konečné ceny přihlédnout zejména k celkovým okolnostem případu. Tedy že vlastník pozemků s výstavbou po celou dobu souhlasil a nikdy proti ní nic nenamítal. Kromě toho byly stavby řádně povoleny a zkolaudovány a vlastníci je 10 let pokojně užívali" vysvětlil Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která obyvatele v Zeleném údolí zastupuje. Po prvním zamítnutí žaloby na odstranění stavby Vlastislav Andrš změnil svůj postup. Při prvním soudním jednání požadoval „pouze" odstranění domu ženy se třemi dětmi. Dnes ale bude soud rozhodovat o domu manželů Janouškových, který Vlastislav Andrš požaduje buď zbořit, anebo přikázat do jeho vlastnictví. Vlastníci domu by tak mohli být vystěhování v řádech dnů.