„Socha je natřena od pasu dolů růžovou barvou. Nyní budeme zjišťovat, kolik nás odstranění barvy bude stát a jak budeme dál postupovat," řekl ráno Halmoši. V minulosti se prý na soše, která stojí na náměstí Interbrigády v Bubenči, graffiti objevovalo. „Nikdy ale v takovém rozsahu," dodal mluvčí.

Růžovou barvu dopoledne nechala radnice v rámci takzvaného antigraffiti programu odstranit. „V rozpočtu na rok 2014 je na opravy pomníků a pamětních desek zařazena částka 300 tisíc korun," uvedl Halmoši.

Barevných kostkovaných kalhot se v minulosti několikrát dočkala rovněž socha budovatele u stanice metra C Chodov. Známé je rovněž polistopadové přetření tanku na náměstí Kinských na růžovo, jehož autorem byl výtvarník David Černý. Přemalována byla minulý týdne v neděli také Lennonova zeď na Velkopřevorském náměstí. K tomu se přihlásila umělecká skupina Pražská služba.

Čtěte také: 'Zeď skončila', hlásí nápis na přebílené Lennonově zdi v Praze

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 - 1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci II. světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl ale také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi.