Karnevalový průvod bude procházet podle policie z Václavského náměstí přes ulici Na Příkopě, náměstí Republiky, ulice Revoluční, Řásnovka, Klášterská, Dvořákovo nábřeží, náměstí Curieových, Čechův most a nábřeží Edvarda Beneše na schody k Letenským sadům.

„Vzhledem k tomu, že předpokládaný počet účastníků je 15.000 až 20.000, dojde i k omezení provozu městské hromadné dopravy," sdělil Hulan. Trasa průvodu vede přes linky tramvají 3, 5, 6, 24 a 26, které projíždějí přes náměstí Republiky a Revoluční ulici, autobusu 207 na Dvořákově nábřeží a tramvají 5 a 17 na Čechově mostě a nábřeží Edvarda Beneše.

Problémy by mohli podle policie mít řidiči zvláště na náměstí Republiky. „Zde by totiž mohlo dojít k omezení návštěvníků tamních nákupních center, kteří budou potřebovat odjet v době průvodu z podzemních garáží. Čekání na možný výjezd by se mohlo protáhnout až na několik desítek minut. Proto apelujeme na návštěvníky…, aby měli tyto skutečnosti na zřeteli," uvedl mluvčí.

Na průvod bude dohlížet také antikonfliktní tým a pořádkoví policisté, aby zajistili klidný průběh akce. Proti průvodu v minulých letech protestovali konzervativci. Podle nich byla akce obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil někdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. Protestní akce ale postupně slábly. Festival Prague Pride zahájil pondělní koncert na pražském Střeleckém ostrově. Organizátoři připravili celkem 120 akcí – kromě koncertů třeba diskuse, filmové projekce či divadelní představení.

Policie se chystá na průvod Prague PridePražská policie s chystá na sobotní průvod festivalu Prague Pride, u kterého počítá s účastí 15.000 až 20.000 lidí. Na bezpečnost účastníků a dodržování veřejného pořádku budou dohlížet policisté z nejrůznějších složek včetně pořádkové jednotky či antikonfliktního týmu. Na webu to ve středu uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Festival a průvod provázely v minulých letech protesty konzervativců, které se chystají i letos.

Pochod na podporu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů začne ve 13:00 na Václavském náměstí. Odkud účastníci vyrazí přes ulice Na Příkopě, revoluční, Čechův most až do cíle na Letenské pláni. Pochod by měl trvat dvě hodiny.

Podle Hulana se dají při cestě průvodu očekávat problémy v silniční a městské hromadné dopravě. Problémy by třeba mohly nastat při odjezdu návštěvníků z podzemních garáží nákupního centra na náměstí Republiky, kudy průvod půjde. „Jejich čekání na možný výjezd z těchto prostor by se mohlo protáhnout až na několik desítek minut," podotkl Hulan. Na situaci během průvodu budou dohlížet také dopravní policisté.

Již před průvodem svolala na Václavské náměstí protestní akci Národní demokracie, která odpoledne na Vyšehradě pořádá také demonstraci proti uprchlíkům. „Rozhodli jsme se stihnout v jeden den dvě akce a alespoň symbolicky dopoledne vyjádřit protest proti tomu pochodu," řekl ve středu novinářům předseda strany Adam B. Bartoš.

Akce na Vyšehradě je třetí z řady demonstrací proti uprchlíkům, které strana pořádá. Pokaždé se na těchto akcích objevily problémy. Dřívější akce končily pochodem k Úřady vládu. Poprvé demonstranti donesli před sídlo české vlády makety šibenic. Tentokrát zamíří průvod před budovu České televize.