Sobotka zopakoval, že krajské volby nebyly referendem o vládě, protože na prvních dvou místech skončily vládní strany. "Nedomnívám se, že by výsledek krajských voleb měl rozkolísat stabilitu vlády," řekl.

Stejně jako při odpoledním příjezdu do Lidového domu konstatoval, že voliči v krajských volbách upřednostnili změnu. "Mrzí nás, že jsme skončili až na druhém místě," uvedl šéf ČSSD. Podle něj ale dosáhla sociální demokracie výsledků, které ji opravňují k vyjednávání o krajských radách. Účastnit se ale podle Sobotky nebude takových koalic, které by chtěly privatizovat krajské nemocnice nebo jiné krajské veřejné služby.

Předseda ocenil výsledky svých spolustraníků v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde strana zvítězila, i ministra průmyslu Jana Mládka, který na Táborsku postoupil do druhého kola senátních voleb. Celkové výsledky ale podle něj zřejmě ovlivnila slabší pozice strany ve velkých městech a rovněž to, že část voličů ČSSD k volbám nepřišla. Před sněmovními volbami proto chce hledat způsob, jak městské voliče získat. "Bude to jedno z velkých témat, které budeme diskutovat, jak získat podporu městských voličů, mladých lidí," poznamenal.

Sobotka chce stranu dál vést a na sjezdu, který se uskuteční na jaře příštího roku, obhajovat pozici předsedy. Řekl, že cítí zodpovědnost především za celostátní výsledky strany. "Samozřejmě musíme vyhodnotit, co nám voliči vzkázali v těchto volbách. Pro mě je důležité, aby ČSSD byla připravena na příští volby," uvedl. Strana by do sněmovních voleb měla podle Sobotky jít silná, jednotná a ambiciózní.

Hnutí ANO zvítězilo v devíti krajích, ČSSD ve dvou. KDU-ČSL je první ve Zlínském a Starostové Liberecka v Libereckém kraji.