Norský odvolací soud potvrdil rozhodnutí norských úřadů o zbavení Evy Michalákové rodičovských práv k oběma synům, které jí a jejímu někdejšímu manželovi odebraly před pěti lety norské úřady. Matce i otci zakázal se s chlapci stýkat. Adopci mladšího hocha ale nepovolil a otci rodičovská práva ponechal. Advokáti Michalákové podají proti verdiktu odvolání.

Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně zdůraznil, že kabinet Michalákovy mimořádně podporoval. „Vláda vstoupila do řízení, aby deklarovala, jaké okolnosti postupu norských orgánů považuje za nesprávné a v rozporu se společnými závazky obou zemí vyplývajícími z mezinárodního práva," uvedl.

„Je třeba respektovat jurisdikci Norska a rozhodnutí norských soudů. Manželé mají možnost se odvolat k soudu vyššího stupně," řekl Sobotka. České úřady včetně Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí jsou podle něj připraveny Michalákovým nadále poskytovat podporu, kterou od nich mají i jiní lidé v podobné situaci.

Český stát využil u norského soudu na podporu Michalákové takzvané písemné podání ve veřejném zájmu. Poukazoval v něm například na Úmluvu o OSN o právech dítěte, podle níž se adopce v cizině dá považovat za náhradní péči, pokud není možné se o dítě postarat v jeho vlasti. Norský soud povolení k osvojení, které u mladšího hocha navrhovaly norské úřady, nedal.

Jedenáctiletého Denise a devítiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.