Předseda vlády chce, aby ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na středečním jednání informoval vládu o nynější smogové situaci a jejím výhledu a aby zhodnotil nástroje, které má stát k dispozici pro zlepšení stavu. „Pokud má ministerstvo životního prostředí některé nové rozumné iniciativy, pojďme se na ně ještě ve zbývajícím mandátu vlády podívat," doplnil.

Klíčové faktory znečišťování je třeba sledovat

Pozitivní je v tomto směru podle premiéra projekt kotlíkových dotací na výměnu starých kotlů za nové s ekologičtějším způsobem spalování. „Je třeba urychlit programy, které se týkají snižování emisí v rámci dopravy. Nebude to jednoduché, nebude to ze dne na den, ale klíčové faktory znečisťování ovzduší, jako jsou osobní a tranzitní doprava, domácí topeniště a pak samozřejmě zčásti také ještě průmysl, musíme velmi pečlivě sledovat," doplnil Sobotka.

Signal regulace začal platit v Praze

Špatné rozptylové podmínky přetrvávají na většině území republiky několik dní po sobě. Smogová situace je nadále v aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek bez Třinecka, dále v celém Ústeckém, Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Signál regulace v pondělí začal platit v Plzeňském kraji a zůstává v hlavním městě, Středočeském a Olomouckém kraji.

Smogová situace se vyhlašuje, když hodnota koncentrace polétavého prachu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a zároveň se pro dalších 24 hodin nečeká pokles. Regulace se vyhlašuje, když dvanáctihodinový průměr koncentrace prachu překročí 150 mikrogramů. Smog může ohrožovat zdraví lidí s dýchacími a kardiovaskulárními obtížemi, pohyb venku by podle hygieniků měli omezit děti a starší lidé.

Čtěte také: Smog dál trápí devět regionů, Praha zvažuje MHD zdarma