„Oběti československých legionářů přinesly u Zborova velké vítězství a významně přispěly k uznání legitimity zahraničního odboje a našeho práva na sebeurčení," stojí v usnesení. Činy legionářů by podle poslanců neměly být nikdy zapomenuty. "Hrdinové od Zborova zasloužili se o stát," uvedla dolní parlamentní komora.

Ilustrační foto.
Výročí bitvy u Zborova připomene národní pouť na místo bojů

Bitva se uskutečnila v červenci 1917

Bitva u Zborova byla podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) zásadní dějinná událost, jež předznamenala vznik samostatného státu. Připomněl, že mezi oběma světovými válkami se jednalo o druhý nejdůležitější svátek republiky po 28. říjnu.

Bitva u Zborova byla prvním významným vystoupením Československých legií na východní frontě. Uskutečnila se 1. a 2. července 1917. Sté výročí připomene i národní pouť na místo bojů, které by se měly zúčastnit stovky lidí. Součástí programu bude odhalení nově zrekonstruované mohyly, která byla postavena v roce 1927.

Ve foyer před jednacím sálem Sněmovny drželi dnes před začátkem schůze poslanců i po dobu jednání o usnesení čestnou stráž legionáři v dobových uniformách. Zúčastnili se i tiskové konference, na které Hamáček uvedl, že text dnešního usnesení bude v rámci červencové národní poutě do Zborova vložen do mohyly.

Hamáček připomněl, že podobné usnesení již bylo přijato v minulosti. "V roce 1927, kdy jsme jako Československo slavili desáté výročí této bitvy, tak předsednictva obou komor Národního shromáždění také přijala usnesení. Ta byla také vložena do mohyly na bojišti u Zborova," dodal Hamáček.