A zdá se, že po celou letní sezonu 2015 tomu nebude jinak. Tedy alespoň co se „přírodního" koupání týče.

Dříve velmi oblíbená a masově vyhledávaná koupaliště Lhotka a Šeberák jsou už několik let mimo provoz a nepříznivý stav potrvá, navzdory dřívějším politickým proklamacím. Samotní obyvatelé Prahy 4 si stěžují, že na Lhotce donedávna živořili bezdomovci, obklopeni hromadami páchnoucích odpadků a Šeberák, vypuštěný kvůli údajným spekulacím developera, je stále jen bahnitou stokou.

Minulé politické vedení Prahy 4 v čele se starostou Pavlem Caldrem už vloni v létě Lhotku koupilo od slovenské firmy za necelých šedesát milionů korun. Následoval slib, že ji veřejnosti otevře už letos v dubnu. Proč se tak nestalo? A proč ještě ke konci června posílali obyvatelé okolních sídlišť na sociální sítě fotografie skládky uvnitř areálu?

Věci jdou pomaleji, než se předpokládalo. Teprve třetího července se totiž rada městské části usnesla na zadání veřejné zakázky na „úpravu areálu, opravu oplocení a demolici nadzemních částí objektu zázemí." Jen den před tím radní Prahy 4 schválili naplnění dřívější veřejné zakázky celkové revitalizace koupaliště Lhotka firmou SUNCAD se sídlem v Praze 6.

Už dříve ale byl organizován dobrovolný úklid prostor koupaliště, kterého se zúčastnila například Blanka Černá, členka občanské iniciativy S.O.S. koupaliště Lhotka a členka Komise pro obnovu koupaliště Lhotka. „Při úklidu koupaliště jsem měla možnost konstatovat, že v koupališti je stále poměrně dost vody a jde zřejmě o vodu, jejíž kvalita nesplňuje hygienické normy. Dno je nutné nejdříve vyčistit vybagrováním, starou vodu odstranit a teprve potom by bylo zřejmě vhodné koupaliště napustit," popsala své postřehy.

Čistá voda? Až příští rok

Ty konec konců potvrdil také mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas, když sdělil, že koupaliště by mělo být napuštěno ještě letos, snad ještě tuto letní sezonu, ale voda rozhodně nebude vhodná ke koupání. „Samotné napuštění koupaliště vodou nestačí. Nesplňovala by hygienické normy. Koupání bude možné až příští rok," řekl mluvčí. Nevyloučil však, že samotný areál by mohl být přístupný mnohem dříve, i když bez možnosti koupání.

Prý je ale pravděpodobnější, že základní terénní úpravy, zamezení vstupu bezdomovcům a dalším nežádoucím osobám obnovou plotu, či demolice současných objektů v havarijním stavu, schválená v červnu radou městské části zabere přinejmenším celé léto. Až na podzim se pak má začít budovat nové zázemí, tedy šatny a občerstvení. To vše by prý mohlo Prahy 4 vyjít zhruba na deset milionů korun.

Veřejnost chce informace

Již citovaná Blanka Černá, která se pravidelně účastní zasedání zastupitelstva Prahy 4 prozradila, že radnice zatím nemá příliš jasno v otázce, jaký typ koupaliště by Lhotka měla nabídnout. Podle jejích informací se vedení Prahy 4 už letos v únoru shodlo na tom, že nejlepší by byl tak zvaný biotop, tedy vodní plocha, využívající přírodní typ čištění pomocí vodních rostlin ve vedlejších lagunách. Jinými slovy nikoliv chemicky ošetřovaná vodní plocha.

Prý ale zatím neexistuje žádný odborný posudek, který by potvrdil, že na území areálu existuje dostatečně silný zdroj podzemní vody, aby se nemusela používat pitná voda z vodovodního řadu, a zda existují příznivé podmínky pro vybudování koupacího biotopu. Černá v této souvislosti už dříve vyzvala vedení Prahy 4, aby zveřejnilo výsledky průzkumných prací, prováděných firmou SUNCAD, aby bylo zřejmé, jaká vodní plocha bude moci být použita.

„Navrhuji také zřídit na webových stránkách Prahy 4 záložku Koupaliště Lhotka, kde by občané byli průběžně informováni o realizaci jednotlivých etap obnovy koupaliště, tedy volba typu koupaliště, zadání pro zpracování projektu, vyhlášení a výsledek výběrové soutěže na zpracovatele projektu a následně zhotovitele a tak dále, napsala mimo jiné Černá vedení městské části.

Několik možností koupání v PrazeObyvatelé Prahy 4 nemají už několik let možnost osvěžit se ani v dalším, dříve velmi oblíbeném koupališti Šeberák. Ten je vypuštěný, údajně kvůli spekulacím developera. Ten dle městské části hodlal koupaliště „zhodnotit" výstavbou přístaviště pro jachty a následně ho doprodat za násobně vyšší cenu radnici, nebo magistrátu.

O poznání lepší situace je například v Praze 6. I když místní koupaliště Džbán, respektive jeho zázemí stále chátrá, okolí vodní plochy je vesměs upravené a voda je stále vhodná ke koupání.

Pražští hygienici vydali aktuální informaci o kvalitě vody v přírodních koupalištích na území hlavního města. Nejlepší voda je v rybníku Motol, podobně je na tom koupaliště biotop Radotín, či nádrž v Divoké Šárce. Poněkud zhoršenou kvalitu vody, ale stále vhodnou ke koupání nabízí nádrž Džbán, či Hostivař.