„Slonice Donna musí pražskou skupinu slonů opustit pro bezpečnost zvířat i chovatelů. Sita pochopitelně potřebuje být s matkou a protože je nelze držet trvale oddělené od ostatních slonic, musí odejít také," uvedla v pátek pražská zoo na svém webu. Ředitel zahrady Miroslav Bobek už dříve uvedl, že rozloučení je těžké i kvůli tomu, že Donna čeká další mládě.

Čtěte také: Začínající jaro láká zvířata do výběhů. Zoo Praha hlásí nový přírůstek

V Zoo Osnabrück vznikne nová chovná skupina

Tuto sobotu i neděli se mohou lidé rozloučit s oběma samicemi při komentovaném setkání v Údolí slonů, a to vždy od 11.30. Donna přišla do pražské zoo z Rotterdamu v květnu 2012 už březí a v únoru 2013 porodila Situ, která se stala prvním v Praze narozeným slůnětem. Prvním slůnětem, které bylo v Praze narozeno i počato, byl Maxmilián. Narodil se loni v dubnu Janitě. V říjnu k němu přibyl sameček Rudolf.

V Zoo Osnabrück vznikne nová chovná skupina, kterou bude kromě Donny a její dcery tvořit ještě samec. Chovatelé věří tomu, že nebude útočit na ostatní zvířata, protože tam nebudou jiné samice. „Nebude žít v neustálém napětí a nebude muset být prostorově omezována, jak je tomu již nyní u nás," uvedla pražská zoo.