Fiala v úvodu konference uvedl, že ODS je po útlumu opět připravena ujmout se role lídra pravice. Současně varoval před nedemokratickým vývojem, který může v Česko ovládnout po volbách do Poslanecké sněmovny.

Místopředseda Strany svobodných občanů František Matějka (vlevo), předseda Strany svobodných občanů Petr Mach (druhý zleva), senátor Ivo Valenta (uprostřed), předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer (vpravo).
ODS představila lídry podzimních voleb. Kandidáta na Hrad nemá

"Po volbách může Česká republika klesnout na politické dno," varoval Fiala před dvěma scénáři. "Hlas pro ČSSD může být hlasem pro komunisty poprvé ve vládě po roce 1989," uvedl. Druhým rizikem by pak podle něj bylo absolutní vítězství hnutí ANO současného vicepremiéra Andreje Babiše, který se netají snahou o omezení demokratické debaty. ODS, které nynější průzkumy dávají zhruba devítiprocentní podporu, je podle Fialy připravena systém demokracie ochránit.

Ve volbách jsou podle Fialy občanští demokraté připraveni zastavit levicově-populistickou vládu, ochránit svobodu a prosadit Silný program pro silné Česko, jak občanští demokraté soubor 190 změn nabízených voličům nazvala.

Účastníky konference, kteří se dnes v Národním domě sešli, burcoval k optimismu a poděkoval jim za spoluúčast na tvorbě programu. Kritizoval přitom vládní ČSSD a ANO v čele s jejich předsedy. "(Bohuslav) Sobotka spí, Babiš sní, a my občanští demokraté pracujeme," konstatoval s poukazem na programovou práci politické konkurence. "Je to kamufláž bezradnosti," ohradil se proti prezentovaným vizím ANO a ČSSD.

Ilustrační foto
ODS navrhla obnovit dětské praktiky jako samostatný obor vzdělání

Za první úkol na cestě k volebnímu úspěchu Fiala označil rozptýlení přesvědčení, že ve volbách se bude rozhodovat pouze mezi vládními stranami. "Nikdo nemá nic jisté, ani vítězství, ani porážku, ani vládu, ani opozici," konstatoval šéf ODS.

Zdroj: Youtube

Vyšší mzdy učitelům a zrušení zákonů současné vlády

Občanští demokraté po letech voličům opět nabídnou daňové pravítko a kalkulačku, kde si budou moci vypočítat, kolik jim přinese návrh, aby zaměstnanci platili 15procentní sazbu místo ze superhrubé mzdy nově z hrubé mzdy. Čisté mzdy by tak měly podle ODS vzrůst o sedm procent. Učitelům občanští demokraté chtějí dát průměrný minimální plat 35 tisíc korun, vzrůst by podle jejich plánů měly i platy v sociálních službách. Program, který ODS představila na dnešní konferenci v Praze, obsahuje i návrhy na zrušení některých kroků současné vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL - například elektronické evidence tržeb a tzv. pamlskové vyhlášky.

Vedle snížení daní a zvýšení platů ODS v dnes zveřejněném programu slibuje také například navýšení výdajů na armádu do šesti let na dvě procenta HDP či jedno procento rozpočtu dát kultuře.

Marine Le Penová
Bude to o prsa. Francie žije prezidentskými volbami. Rozhodnou nerozhodnutí?

V daňové oblasti ODS počítá se zjednodušením přiznání z daně z příjmu a sociálních odvodů na jednom formuláři, společným zdaněním manželů a s nižšími povinnými odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Zrušit občanští demokraté plánují daň z nabytí nemovitosti, silniční daň a solidární přirážku k dani. Znovu ODS nabízí plán posílat procento důchodového pojištění jako příspěvek na důchod rodičům či prarodičům. Do voleb jde strana i se slibem žádného progresivního zdanění a sektorových daní. "Daňový systém musí být nastaven spravedlivě pro všechny, nesmějí se v něm neustále dělat nepřehledné změny," uvádí.

Živnostníci by měli mít možnost zaregistrovat se po internetu a ti nejmenší by pak měli podnikat s daňovým paušálem bez kontrol. Program ODS také zmiňuje opakovaný závazek zastavení elektronické evidence tržeb (EET) a změnu protikuřáckého zákona tak, aby si restauratéři mohli vybrat, zda chtějí nekuřácký podnik. V kapitole věnované školství ODS slibuje zrušení povinné inkluze ve školách či pamlskové vyhlášky.

Ilustrační foto
Cizinec pronajal dva byty současně deseti zájemcům, podvedl je o tisíce

V oblasti vnější a vnitřní bezpečnosti počítá ODS s odmítnutím omezování práv držitelů zbraní a povinných kvót pro přijímání uprchlíků a například i důsledným bojem s drogovou kriminalitou. Navyšovat chce počty aktivních záloh v armádě a podporovat modernizaci armády a české zbrojaře. Obecně by pak měla být podle volebního programu zatraktivněna kariéra v ozbrojených složkách.

V zahraniční politice vychází program z toho, že ODS je tradičně ´prozápadní a proatlantická´. "Za klíčové považujeme považujeme členství v NATO a Evropské unii. K EU máme dlouhodobě konzistentní vztah: nepatříme mezi naivní eurooptimisty ani mezi radikální euroskeptiky," stojí v dokumentu. Zrušit chce nicméně strana povinnost přijetí eura. Další integrace EU by pak měla podle ODS záviset na dobrovolných rozhodnutích národních států a část kompetencí by se měla vrátit na jejich úroveň.

Předseda ODS Petr Fiala.
Fiala: Ukazuje se, že ODS se vrátila do pozice lídra pravice