Příznivci hudebního klubu Rock café na Národní třídě si budou muset počkat. Namísto avízovaného září bude klub po rekonstrukci otevřen až v listopadu či v prosinci.

Ve čtvrteko tom informovalo vedení radnice Prahy 1 a provozovatelé klubu. Ke zdržení údajně došlo kvůli nutnosti instalace náročnější technologie odhlučnění.

Září nebylo reálné

Na květnovém happeningu před klubem, jehož se zúčastnily tisíce lidí, přitom starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS) i pražský primátor Pavel Bém (ODS) slibovali, že se klub znovu otevře již 9. září.

„Na happeningu jsme s panem primátorem všechny přítomné ujišťovali, že máme zájem na provozu tohoto klubu, což nadále platí. Potvrdili jsme to i tím, že jsme se rozhodli společně financovat nutné odhlučnění klubu, jelikož je třeba také respektovat práva nájemníků, žijících nad klubem. Bohužel jsme tehdy neměli dostatečné informace o rozsahu rekonstrukce a potřebnosti složitější technologie. Nyní již víme, že se znovuotevření klubu bohužel posune na přelom listopadu a prosince,“ sdělil Hejma.

Hluk v krabici v krabici

Klub bude odhlučněn unikátní technologií box in box, která nedovolí přenášet vibrace do konstrukce domu a tak umožní hudebníkům hrát až do výše hluku 110 decibelů.

„V tomto případě proti sobě jdou dvě funkce v jednom domě. V horních patrech bydlí lidé, kteří chtějí mít v noci klid, dole je klub, který funguje hlavně v noci. Jsme tedy svázáni hygienickými normami a zákonnými pravidly, ale tato technologie nám umožní skloubit provoz klubu i klid nájemníků,“ uvedl Aleš Marek z firmy AED Project, která bude odhlučnění v Rock café provádět.

Koncertní sál bude odhlučněn tak, že bude postaven nový sál v tom stávajícím. Vnitřní stavba bude stát na speciálních pružinách, které nepřenesou vibrace do základů domu, odkud se dříve šířily dál a dělaly hluk.

„Speciálních pružin pod podlahou sálu bude použito přes 400. Tyto díly se nevyrábějí v České republice a musíme je dovézt z Německa. Výrobce ale garantuje minimální třicetiletou záruku,“ informoval Petr Born, vedoucí investičního oddělení Prahy 1.

„Předběžný odhad nákladů je 12 miliónů korun, celkovou sumu ale budeme znát asi za měsíc, až skončí finální měření. Praha 1 zaplatí polovinu nákladů, magistrát tu druhou,“ řekl Hejma.

Ztráty za zrušené koncerty

„My budeme muset investovat další dva až tři milióny do vybavení klubu, plus je zde samozřejmě ztráta za zrušenou podzimní část programu, která jde také do miliónů,“ dodal provozovatel klubu Michael Pánek.

Praha 1 se ale bude dle starostových slov snažit ztráty i investice provozovatelům klubu z firmy Nový horizont vynahradit prodloužením nájemní smlouvy, která má zatím platnost do konce roku 2013. „Společnost Nový horizont by měla mít dlouhý horizont,“ řekl k tomu starosta Hejma.

Řešení jednou provždy

„Omlouváme se všem kapelám, jejichž koncerty jsme museli zrušit i divákům, ale chceme, aby se problémy s hlukem vyřešily již jednou provždy a proto musí být technologie co nejlepší, i když je finančně i časově náročnější,“ zakončil jednatel klubu Pavel Svoboda.