Letošní sezonu otevře už dnes Vinohradské vinobraní, které se koná na náměstí Jiřího z Poděbrad. Jednadvacátý ročník věnovala městská část drobným vinařstvím. „Budou mezi sebou soupeřit o přízeň gurmánů, kteří budou vybírat mezi víny bílými, červenými, růžovými nebo burčákem,“ prozradila mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.
Vinobranní se koná i na Vypichu
Burčákem jsou zásobeni i v trojské botanické zahradě, kde vinobraní startuje v sobotu dopoledne. „V loňském roce se ho během vinobraní prodalo 1200 litrů. I letos ho bude dostatek. Nabídka bude tradiční, tedy jak bílý, tak červený burčák z odrůd Müller Thürgau, Chrupka bílá a Modrý Portugal,“ uvedl kurátor vinice sv. Kláry Martin Beránek.
Kromě burčáku nabídne návštěvníkům i šampiony ze soutěží: Rulanské modré rosé 2016 zabodovalo v Národní soutěži vín a Rulandské modré – výběr z hroznů 2012 zaujalo porotu v soutěži Král vín 2016. Kdo má raději skleničku něčeho silnějšího, může ochutnat letošní novinku, kterou jsou matolinové pálenky.
Do ulic míří i kontroloři
Vinobraní se tento rok koná i na Vypichu, zkrátka tam však nepřijdou ani pivaři. Organizátoři vyčlenili část areálu pro ochutnávky značek, jež se pravidelně objevují i na německém pivním festivalu Oktoberfest. Loni kontrolou prošly všechny vzorky burčáku
Zároveň s prodejci burčáku do ulic každoročně míří i kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Inspektoři začínají kontrolovat prodej burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu ihned s první nabídkou od prodejců,“ ujistil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Zmínil, že loni v Praze a středních Čechách kontrolovali 75 prodejců a u žádného z odebraných vzorků nezjistili porušení pravidel.
Při kontrole se zaměřují na hygienu prodeje, na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, označování a průvodní dokumentaci. „Při odběru vzorku laboratoř v Brně prostřednictvím hodnot izotopu vody měřených na nukleární magnetické rezonanci prověřuje botanický původ nápoje a geografický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben. Dále je sledována například přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru, nebo množství přidané vody,“ popsal Kopřiva.