Jedna z nejnavštěvovanějších památek Prahy – Karlův most. I ten ale skrývá místo, o kterém příliš lidí neví. Jde o šedesát metrů dlouhý průplav, díky němuž můžete podeplout nejen nultý oblouk Karlova mostu, jenž shora není vidět, ale i románskou klenbu bývalého Juditina mostu. „Domníváme se, že spousta lidí tento historický prostor a zachovalé pozůstatky Juditina mostu stále nezná,“ uvedla Kateřina Crhová z Pražských Benátek.

Ve 12. století vzniklo první spojení mezi ostrovem a staroměstským břehem obloukem Juditina mostu. V roce 1250 k oblouku tohoto mostu přibyla ještě budova kláštera Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou. Nezávisle na nynějším průplavu v roce 1357 byl vytvořen oblouk Karlova mostu.

Kapucinát Hradčany.
Ubytování 10 minut od Pražského hradu? Zaplatíte jen pár stovek

„Prostor mezi Karlovým mostem a Juditiným mostem byl také v roce 1357 vyplněn náměstím, které se dnes nazývá Křižovnické. A tímto způsobem vznikl průplav, který je dnes považován za vodní kanál. Kanál je ale fiktivním pojmem, jelikož toto místo vzniklo scelením několika oblouků,“ vysvětlila Kateřina Crhová ze společnosti Pražské Benátky.

Právě tato firma pořádá denně vyhlídkové projížďky tímto „kanálem“. Proplout tu ale můžete i jinou zapůjčenou lodičkou či šlapadlem. „Prostor je možné vidět pouze jako součást naší vyhlídkové plavby, popřípadě plavbou na vlastní lodi,“ doplnila Kateřina Crhová. Odkryté pozůstatky oblouku Juditina mostu můžete pak zhlédnout v Muzeu Karlova mostu. Pokud si koupíte vstupenku na plavbu od Pražských Benátek, do muzea se můžete podívat zdarma.

Uvidíte i Bradáče

Součástí Juditina mostu je i plastika takzvaného Bradáče, který byl do Juditina mostu osazen ve 13. století. Kamenný reliéf vousatého muže sloužil Pražanům jako vodočet. „Historické zdroje uvádějí, že když při povodni stoupla voda k vousům tohoto Bradáče, tak na Staroměstském náměstí mohli lidé jezdit na loďkách. Jedna z verzí vzniku plastiky pochází spíše z říše pověstí. Podle ní je Bradáč otiskem Vera Icony, je tedy materializací tváře Stvořitele,“ popsala Kateřina Crhová.

Při vyhlídkové plavbě se tak můžete podívat na Bradáče i na veřejnosti běžně skrytý průplav. Na lodičce se dozvíte i další informace k pražským památkám. Proplujete i známým vodním kanálem Čertovka.

Národní galerie.
Národní galerie vydala řádu Milosrdných bratří čtyři obrazy

„O tom koluje mnohem více legend, a to jak o vzniku názvu samotného kanálu, tak i o jeho funkci. Pověsti se týkají i jeho blízkého Velkopřevorského mlýnského kola i vodníka Kabourka, jenž má rád lahvové pivo. Ten do mělkých vod kanálu shazuje lidi, kteří věší zámečky po nádherných mosazných zdobných zábradlí přilehlých mostovek,“ potvrdila Kateřina Crhová.

Pokud byste chtěli „vodním kanálem“ proplout, dostanete se sem železnou brankou vedle Kostela sv. Františka z Assisi na Křížovnickém náměstí. Za plavbu od Pražských Benátek, která trvá 45 minut, zaplatíte 340 korun. Lodička z Křížovnického náměstí startuje zhruba každých 10 minut.