Ve dvou třídách se už odpondělí nemusí tísnit stovka předškoláků, kteří tam museli setrvávat od minulého týdne, kdy se v jejich třídě zřítil podhled. Šestnáct předškoláků tak jen o vlásek uniklo smrti.

Podle slov ředitelky mateřské školky v Hurbanově ulici Sevily Kačenové se zařízení z tragické události minulého týdne pomalu vzpamatovává a provoz v zařízení se vrací zpět k běžnému provozu.

Pomáhali i zaměstnanci školy

„Snažili jsme se opravy co nejvíce urychlit. Pracujeme s handicapovanými dětmi, a tak jsme museli zařídit běžné fungování školky co nejdříve. Po úterní havárii bylo nutno vybourat i druhý podhled, a to z preventivních důvodů. Dále bylo nutno odklidit zbytky izolací, vymalovat a uklidit. S některými pracemi vypomáhali přes víkend i zaměstnanci školky,“ sdělila Deníku ředitelka školky.

Podle jejích slov se v současné době v zařízení soustřeďují především na vyčíslení škod. „Podle prvních odhadů by se mohlo jednat přibližně o patnáct tisíc korun. Zřícený podhled se totiž zastavil o nábytek, který ale zcela nezničil, jen poškrábal. Ztráty jsou tak především na dětských hračkách,“ vypočítává škody ředitelka.

Příliš malé hmoždinky

Po viníkovi celé události zatím také stále pátrá policie, která čeká na posudek soudního znalce z oboru stavebnictví. „Posudek znalce může trvat týden, nebo také měsíc. Zatím prošetřujeme, kdo na podhledech pracoval a kdo vedl stavební dozor,“ uvedla Deníku policejní mluvčí Iva Knolová.

Podle prvních odhadů způsobilo zřícení podhledů nesprávně použitý typ hmoždinek, které byly příliš malé a nebyly schopny unést velkou váhu kartónů a izolace.

Podhledy musí nahradit

Podhledy instalovala školka na popud hygieniků. Ti totiž u stropu budovy naměřili 45 stupňů. Kvůli havárii minulého týdne se však bude muset zařízení řešením tohoto problému zabývat znovu. Deníku to potvrdila i tisková mluvčí Prahy 4 Markéta Aulová.

„Momentálně jsou oba podhledy odstraněny a upraveny tak, aby je školka mohla opět využívat, jsou vymalovány a jsou nainstalována světla. V rámci reklamačního řízení budou podhledy nainstalovány zpět a to po dohodě s ředitelkou, aby provoz školky nebyl narušen. Před zpřístupněním prostor budou podhledy podrobeny zatěžkávací zkoušce a kontrole statika,“ dodala mluvčí.