„Venkovní třída bude koncipována jako otevřený a zastřešený učební pavilon, který bude umožňovat harmonický rozvoj žáků s důrazem na tělesnou aktivitu a pobyt na čerstvém vzduchu. Žáci se zde budou věnovat klasické výuce jako v běžné třídě, ale pavilon budou moci zároveň využít i pro pohybové nebo volnočasové aktivity," uvedl zástupce starosty Tomáš Kaštovský.

Při plánování tohoto projektu venkovních tříd se radnice nechala inspirovat pozitivními zkušenostmi z minulosti. Již ve 20. letech minulého století založil pedagog, spisovatel a archeolog Eduard Štorch na Libeňském ostrově takzvané „dětské farmy", kde se žáci věnovali výuce v přírodě. Pozorováním bylo zjištěno, že jsou děti venku pozornější než v uzavřených třídách.

Projekt venkovních tříd bude v letošním roce zahájen v ZŠ Františky Plamínkové, která se dlouhodobě potýká s nedostatkem vzdělávacích prostor, kde by do výuky mohly být začleněny pohybové aktivity. „V případě ověření pozitivního přínosu venkovních tříd bychom rádi těmito netradičními vzdělávacími prostory vybavili i ostatní školy," doplnil místostarosta Tomáš Kaštovský.