Jaroslavův zeť od počátku tvrdil, že si hledá práci a je to jen otázka času, nicméně Jaroslav žádnou takovou aktivitu nepozoruje a navíc začal u zetě pozorovat stále častěji opilecké stavy a náznaky domácího násilí. Jaroslavův případ není ojedinělou záležitostí.

Na organizaci Život 90 se velmi často obracejí senioři, ke kterým se vrátily bydlet dospělé děti, které je postupem doby začaly týrat. Obvykle bývá ve hře i alkohol či jiné návykové látky. Někdy také dochází k situaci, kdy jsou senioři odkázáni na péči svých blízkých, kteří nepečují, ale rodiče či prarodiče zanedbávají.

Fyzické násilí, ale i psychické

V neposlední řadě se také setkáváme s násilím mezi partnery. Zde se může jednat o dlouhodobé domácí násilí nebo o násilí, které se odstartuje až v seniorském věku s nástupem tělesných obtíží a jiných okolností s tímto věkem souvisejících. Navíc absence fyzického násilí neznamená, že situaci není nutné řešit. Psychické násilí může zanechat velmi vážná emocionální zranění a podstatně snižuje kvalitu života.

Život 90 provozuje sociální poradnu, která je zaměřená na domácí násilí a konfliktní mezilidské vztahy, kam se týraní senioři mohou obrátit. V rámci bezplatného hodinového setkání mají senioři prostor sdělit své trápení. Rovněž zde s pracovnicí konzultují i možnosti, které by přispěly k řešení jejich situace.

Poradny Života 90 - bezplatné sociální, psychologické i právní poradenství, pomoc při týrání a špatném zacházení nebo při mezigeneračních sporech. Objednávejte se na bezplatné telefonní lince Senior telefon - 800 157 157.

V závěru setkání si s pomocí pracovnice mohou stanovit jednotlivé kroky, které jsou pro ně v současné době přijatelné. Senioři během setkání obdrží kontakty na organizace, na které se mohou obrátit.

Je několik možností, jak probíhající domácí (psychické či fyzické) násilí řešit. Je možné využít bezplatné rodinné poradenství rodinnou terapii. V případě závislosti agresora na návykové látce lze řešit situaci podstoupením odvykací kůry. Pokud agresor není ochoten k žádné spolupráci, doporučujeme situaci řešit přes policii či intervenční centra.

Obrana: vykázání z bytu nebo domu

Díky legislativním úpravám mají ti, kdo jsou postiženi domácím násilím, mnohem účinnější možnost se bránit. S platností od 1. ledna 2009 v zákonu č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, má policista oprávnění k vykázání pachatele násilí z bytu nebo domu. Na základě rozhodnutí soudu se toto vykázání může postupně prodlužovat.

Policie má také povinnost do 48 hodin kontaktovat takzvaná intervenční centra, která poskytují psychologické, sociální a právní poradenství v kontextu domácího násilí.

Upozorňujeme, že z důvodu zachování anonymity klientů byly v příběhu pozměněny osobní údaje.

Michaela Sladká
autorka je mluvčí občanského sdružení Život 90