Láska v dopisu uvedl, že chtěl dokázat, že se politika dá dělat transparentně, a přimět ke stejnému jednání i další politiky. "Ale zas tak moc lidí jsem neinspiroval. Přesněji řečeno v malých a menších městech tak zelení činí. Ale přijde mi, že čím vyšší post zelení zastávají, tím jejich ochota k transparentnosti klesá," napsal.

Strana zelených. Ilustrační foto.
Strana zelených přestává používat zkratku SZ

Senátorovi také vadí to, že se mu nedaří inspirovat další osobnosti ke vstupu do politiky, což přičítá i svému spojení se Zelenými. "Osobnosti, které jsem oslovil s návrhem, aby do Senátu kandidovali, současnou Stranu zelených odmítli. Z důvodu, že současná Strana zelených není pro ně. Nechtějí s ní být spojeni," napsal.

Láska v dopisu uvedl, že zůstává senátorem za Stranu zelených, ale nechce už působit ve stranické politice. "Dávám před členstvím ve Straně zelený přednost šanci na to, že budu moci realizovat cíle, pro které jsem vstoupil do politiky," napsal.

Prezident Miloš Zeman.
Zeman začne sbírat podpisy pro druhou kandidaturu

"Václav Láska zůstává nezávislým senátorem zvoleným za Stranu zelených. Chápu, že pro jeho další politickou kariéru může být výhodnější vystupovat jako nestraník, a jeho rozhodnutí respektuji," uvedl Stropnický.

Láska byl do Senátu zvolen v roce 2014 v Praze 5. Kandidoval za koalici KDU-ČSL a Zelených s podporou České pirátské strany. Před vstupem do politiky pracoval jako vyšetřovatel hospodářské kriminality. Po odchodu od policie působil v Transparency International a věnoval se právní praxi.

Lenka Procházková
Lenku Procházkovou odmítl Senát. Co na to Zeman?