Schvalování by mělo předcházet také veřejné slyšení k petici, která přijetí zákona požaduje. K přijetí ústavních změn je nutný souhlas obou komor Parlamentu. Pokud Senát o novele rozhodne až po sněmovních volbách, dolní komora by v novém složení nemohla případné senátní úpravy novely ani potvrdit.

Horní komora je podle Štěcha v názoru na přijetí novely rozdělena zhruba na dvě poloviny. Pokud by senátoři přece jen novelu přijali, na její platnost by nemělo mít vliv to, že byla předložena dolní komorou v předvolebním složení.

Su Ťij na tiskové konferenci v Praze; 17. září 2013
Kritizovaná Su Ťij by měla v říjnu navštívit Prahu. Zřejmě pohovoří i se Zemanem

Novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Je reakcí na evropskou směrnici, která zpřísňuje držení střelných zbraní. Novelu by měly následovat zákon upravující vlastnictví zbraní pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, který by celkově přejímal evropskou směrnici, a navazující prováděcí zákon.

Zákon o platebním styku má mimo jiné zvýšit bezpečnost internetových plateb i práva uživatelů platebních služeb. Novela rozpočtových pravidel by měla podrobněji upravit proces poskytování dotací ve vztahu ke správnímu řádu. Senát rozhodne také o tom, zda o náhradu za nemovitosti zanechané kvůli druhé světové válce na Podkarpatské Rusi budou moci usilovat také vnuci žadatelů.