Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), který motolské nemocnici šéfoval, dohodu přislíbil. „Dohlédnu, aby ten kompromis uzavřen byl," uvedl. Podmínkou ale podle něj je, že ubytovnu bude provozovat nemocnice. „A vy tam páchejte činnost," řekl zástupcům Klíčku.

Rodiče často chtějí být hospitalizovanému dítěti nablízku i se zdravými sourozenci - byt, který Klíček pro rodiče už několik let najímá v pražských Hodkovičkách, však může potřebné zázemí nabídnout vždy jen jedné rodině, což současné poptávce nestačí.
Petici podporující nadaci Klíček podepsaly tisíce lidí

Klíček provozoval ubytovnu v nemocnici 23 let 

Jiří Královec z nadačního fondu uvedl, že je Klíčku jedno, jaký formální rámec jeho činnost bude mít a jestli ji bude poskytovat jen jako doplňkovou službu v rámci jiného provozovatele. Senát se záležitostí zabýval na základě petice, kterou podepsalo přes 13 tisíc lidí. Za Klíček se postavili senátoři bez rozdílu stranické příslušnosti.

Klíček provozoval ubytovnu v nemocnici 23 let do konce loňského října, ale jen na základě dohody o užívání nemocničních prostor. Pokoje vybavil a provozoval na vlastní náklady, nemocnici však za nájem ani energie neplatil. Dohoda o symbolickém pronájmu za Ludvíkova vedení motolské nemocnice nedošla naplnění.

Nadační fond Klíček začal vyklízet prostory v nemocnici Motol.
Ubytovna Klíček po 23 letech opustila nemocnici Motol

Nemocniční ubytovna pro rodiče je dražší 

Vedení Motola v čele s Ludvíkem zdůvodnilo vystěhování ubytovny Klíčku tím, že kvůli zpřísnění zákona o nakládání s majetkem státu potřebovalo mít prostory ve své správě. Poukazovalo rovněž na to, že rodičům hospitalizovaných dětí nabízí vlastní ubytování a prostory Klíčku by potřebovalo pro zdravotní sestry.

Nemocniční ubytovna pro rodiče však podobné zázemí jako Klíček nenabízí a je i dražší. V areálu nemocnice by v příštích letech mělo vzniknout obdobné ubytovací zařízení, které za 50 milionů korun plánuje vybudovat nadační fond Dům Ronalda McDonalda. Zástupci Klíčku dávali svůj konec v Motole do souvislosti s tímto plánem, který podle nich vedení nemocnice podporovalo.

Nemocnice Motol. Ilustrační foto.
Nemocnice Motol a fond Klíček se chtějí dohodnout mimosoudně