Návrh podali minulý týden čtyři senátoři, kteří Konvalinku v deseti bodech obvinili z napjatého hospodaření univerzity, řady manažerských a personálních selhání. Konvalinka dnes na zasedání senátu jejich argumenty opakovaně odmítl. Podle něj jsou nepodložené a lživé.

ČVUT.
Senát ČVUT bude hlasovat o návrhu na odvolání rektora školy

O stavbě za 1,18 miliardy rozhodl Konvalinka v roce 2014

Mezi senátory se strhla bouřlivá debata, která trvala tři hodiny. Část senátorů a přítomných hostů vyčítala navrhovatelům odvolání, že poškozují dobré jméno školy. Předkladatelé návrhu naopak tvrdili, že renomé školy poškozuje rektor.

Senátor Jan Kybic se třemi senátory z řad studentů, kteří návrh podali, obvinili rektora mimo jiné z klientelismu a korupce. Konvalinkovi vyčítali hlavně vyčerpání finančních rezerv školy, které údajně souvisí s výstavbou budovy Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) v pražských Dejvicích. O stavbě za 1,18 miliardy korun rozhodl Konvalinka v roce 2014. Příští týden se má centrum slavnostně otevřít za účasti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Děkani se prý nechtěli dohodnout 

Podle Konvalinky za snahou o jeho odvolání stojí někteří děkani ČVUT, kteří se snaží vytvořit společenství nezávislých fakult. Snažil se prý s nimi o různých věcech jednat, ale děkani se nechtěli dohodnout. „Konsensus se velmi těžko hledá, když na druhé straně stojí někdo, kdo není ochoten slevit ze svých požadavků," uvedl. Nejtěžší je podle něj spolupráce s děkany Pavlem Ripkou, Pavlem Tvrdíkem a Igorem Jexem.

O odvolání Konvalinky se senát neúspěšně pokusil už loni v listopadu kvůli nejasnostem ve spolupráci rektora s poradcem Miroslavem Elfmarkem, který byl později odsouzen za podvod. Pro rektorovo odvolání bylo tehdy 20 ze 41 členů senátorů.

Rektor ČVUT Petr Konvalinka.
Rektor ČVUT se ohradil proti senátorům, kteří ho chtějí odvolat