Ta sdružuje významné výrobce a dovozce pneumatik na českém trhu. Pneumatiky se budou sbírat v pneuservisech, autoservisech a prodejnách nových pneumatik. Svaz měst a obcí novou aktivitu vítá. „Tak jako je zpětný odběr na elektrozařízení, oleje a podobně, tak jsme chtěli, aby se to samé vytvořilo u zpětného odběru pneumatik. Teď zavádí svou činnost," řekl  místopředseda svazu Pavel Drahovzal.

Více míst, kam pneumatiky odeslat 

Finanční manažer firmy ELTMA Zbyněk Matýsek uvedl, že je o systém zájem a stále do něj vstupují nová místa. Pro občany se tak rozšíří možnost, kam pneumatiky zdarma odevzdají.

„Vy jako občan máte auto, pořídíte si nové pneumatiky a potřebujete se zbavit těch starých. Pneuservis musí provádět zpětný odběr tak jako tak ze zákona. Na účtence musí být uvedena částka na recyklační poplatek podobně jako u elektroodpadu. Občan si lidově řečeno recyklaci předplácí," vysvětlil. Kolektivní systém ale podle něj pomůže následné ekologické likvidaci pneumatik, řeší ji tedy za výrobce.

Omezení černých skládek 

MŽP si od vzniku nového kolektivního systému slibuje, že ubude množství odložených pneumatik u silnic a na polních cestách a omezí se i černé skládky.

„Doufáme, že dojde k postupnému růstu množství zpětně odebraných pneumatik a také, že se zvýší materiálové nebo energetické využití v souladu s cíli Plánu odpadového hospodářství ČR a obecnými cíli oběhového hospodářství," reagoval Manhart.

Obce by měly ušetřit 

Jednotliví výrobci nebo dovozci mají ze zákona povinnost zajišťovat minimální sběr pneumatik. Základem každého plnění povinností zpětného odběru by proto měla být sběrná síť. ELTMA postupně vytvoří místa pro sběr odpadních pneumatik, což by mělo pomoci i obcím, které ušetří.

Vznik nového kolektivního systému umožnila novela zákona o odpadech, která začala platit loni v říjnu. „Pro místa přirozeného sběru je svoz a likvidace pneumatik zdarma, bez ohledu na značku či nákup nových pneumatik. Tento systém v následujících letech ušetří ročně podle odhadů až 30 milionů korun obcím, které tyto prostředky dosud vynakládaly zejména na likvidaci pneumatik na sběrných dvorech," dodal Manhart.

Čtěte také: Alternativa podporuje aktivní a tvořivé lidi