Pavel Bém, který se chopil sběračky, rozdělil na Staroměstském náměstí 1 200 porcí rybí polévky, připravené z rybích hlav, masa a zeleniny. „Je dobrá. Pěkně horká, rybí. Porce nám stačí,“ řekl Deníku jeden z bezdomovců, kteří si pochutnávali na polévce na Staroměstském náměstí.

Na rybí polévku však nepřišli jen lidé bez domova, ale i turisté, nebo ti, kteří chtěli tuto tradici okusit. „Vypravili jsme se sem, protože nás zajímalo, jak to vypadá, a jak polévka chutná. Jsme tu letos poprvé, ale tuhle tradici za vlastní asi nepřijmeme, na náš vkus je tu moc lidí,“ řekla Deníku Lucie Pavlíčková z Prahy 7.

Přijeli až z Moravy

Jiní však na polévku na Štědrý den nedají dopustit. „Vstával jsem v pět ráno, abych se sem stihl z Brna dostat stopem. Můj kamarád sem jede až z Valašského Meziříčí a ještě je na cestě,“ rozhovořil se Zbyněk Vašíček z Brna. Na Staroměstské náměstí jezdí každý rok. „Bez toho by to nebyly Vánoce,“ směje se. V Praze hodlá zůstat až do Silvestra, ačkoli zatím neví, kde bude přenocovat.

Všem, co si pro polévku přišli, popřál Bém hezké svátky. Rozlévání polévky hladovým má v Praze již dvanáctiletou tradici. „Je to i příležitost potěšit se ze svátečně nazdobeného města,“ řekl Bém.

Primátorská polévka se letos poprvé rozdávala také na Václavském náměstí. Pět set porcí zde rozdělil zástupce starosty Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).