VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Teplé počasí vylákalo k břehům řek stovky rybářů

Praha - Pražané rybaří velice rádi, jen už na to nemají tolik času.

17.4.2009
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Mnoho pražských rybářů, kteří loví ryby buď z břehů řek a vodních nádrží, nebo z lodiček, vyjíždí často i mimo metropoli. Oblíbené je hlavně Posázaví, Berounka a jižní Čechy.Foto: Martin Divíšek

S prvními slunečními paprsky jsou již na březích obou pražských řek Vltavy a Berounky, vidět desítky rybářů. Obzvláště o víkendech si není na některých místech ani kam pořádně sednout. Hodně Pražanů také vyráží na ryby mimo hlavní město, zvláště nyní, kdy odstartovala pstruhová sezóna. Praha už totiž nemá své pstruhové vody.

„Ryby v Praze chytám již 40 let, dříve jsem ale jezdil spíše před Prahu, čistota vody za centrem nebyla nejlepší. Dnes jsou všechny vody perfektně zarybněny, dají se zde ulovit skoro všechny druhy ryb jako kapři, líni, candáti, sumci, štiky a další. Poslední dobou ale nevídám příliš mladých rybářů,“ popisuje své zkušenosti Jaroslav Byčkovský z Prahy 7.

„Zájem mladých by byl, ale jejich časové možnosti jsou menší, než dřív. Když jsme chtěli zřídit rybářský kroužek pro děti, obešli jsme mnoho škol, vyvěsili letáky, ale nesehnali jsme dost zájemců. Děti a mladí lidé dnes mají mnoho zájmů a termín kroužku jim často kolidoval s něčím jiným,“ stýská si jednatel místní organizace v Praze 4 Josef Kalous.

Jeho slova potvrzuje i Vladimír nechvátal z místní organizace v Praze 1: „Mnoho mladých zájem má, ale nedostává se jim času, mají i jiné koníčky a hlavně, rybářství je už dnes drahým špásem. Za vybavení musí dát i začínající rybář několik tisíc korun,“ a dodává: “Proto nám ubývá aktivních členů.“

Mnoho pražských rybářů, kteří loví ryby buď z břehů řek a vodních nádrží, nebo z lodiček, vyjíždí často i mimo metropoli. Oblíbené je hlavně Posázaví, Berounka a jižní Čechy. „Mnoho našich členů si kupuje celosvazové povolenky, které platí na území celé republiky. Já osobně mám rád jižní Čechy,“ říká Kalous.

Hlavním revírem pražských rybářů ale zůstává Vltava, Berounka a pražské vodní nádrže a rybníky. Nikdo z rybářů se nebojí konzumovat ryby zde ulovené. „Konzumace ryb, ulovených v Praze, je určitě bezpečná. Ryby jsou v místních vodách exponovány maximálně několik měsíců, takže i kdyby byla zdejší voda nějak znečištěna, škodlivé látky by se nestačily dostat do rybího masa. Voda ve Vltavě i v nádržích je ale čistá, vůbec se to nedá srovnávat s dobou před dvaceti lety,“ hájí kvalitu pražských ryb Jindřich Vintr, rybářský hospodář Územního svazu města Prahy Českého rybářského svazu. „Případná závadnost by se rychle odhalila, pravidelně se dělají odchyty ryb v různých lokalitách a jejich maso je laboratorně zkoumáno,“ doplňuje Kalous.

Problémem rybářů v celé republice je pytláctví. V Praze se často snaží ulovit si něco k snědku bezdomovci, přespávající u břehů Vltavy, mnohem nebezpečnější jsou ale organizovaní pytláci, kteří loví ryby na prodej. „Těmto případům by měla zamezit rybářská stráž, která obchází svoje revíry od 1. dubna,“ doufá Vintr.

Pražští rybáři ale musejí řešit i jiné problémy, se kterými se na jiných místech republiky tak často nesetkávají. „Problémem je, že se břehy Vltavy na mnoha místech zastavují a i jinak je zamezováno v přístupu k vodě,“ stěžuje si Kalous. Na mnoha místech, kde dříve posedávali rybáři, tak dnes stojí oplocený pozemek, stavba nebo kolem vede rušná komunikace, která tichamilovné rybáře odrazuje.

Královskou rybou je rybáři a hlavně kulinářskými fajnšmekry nazýván candát, který se dá v Praze ulovit na dolním toku Vltavy a na Berounce. Candát se nejčastěji tradičně upravuje tak zvaně po mlynářsku. Osvědčených receptů a úprav je ale mnoho, v některých případech dodá rybě jiskru třeba i šalvěj. Jaroslav Byčkovský z Prahy 7 ale preferuje candáta s houbami a smetanou.

Recept

Candát s houbami a smetanou

Suroviny:

Na přípravu candáta na houbách se smetanou je potřeba si připravit: tři čtvrtě kila candáta, 150 gramů žampionů, v sezoně pak čerstvých hub, 100 gramů másla, čtvrt litru smetany, 20 gramů hladké mouky, 1 žloutek, 1 citron, pepř, sůl.

Postup:

Porce candáta osolíme, opepříme, opečeme na pánvi na polovině připraveného másla a vyjmeme z pánve.

Šťávu, která pustila, zaprášíme moukou, osmahneme a vše zalijeme čtvrt litrem smetany. Tu rozšleháme a chvilku povaříme.

Každý rybář musí dodržovat určitá pravidla

Stát se rybářem a lovit ryby není jen tak. Nemůžete si pouze koupit v rybářských potřebách prut a jít k řece. Rybolov je svázán určitými pravidly, která je nutné dodržovat.

Kdo chce ryby pouze lovit, musí oslovit místní organizaci rybářského svazu, která mu po složení zkoušek vydá certifikát, na jehož základě vydá rybářský lístek místní úřad. „Kdo se ale chce aktivně podílet na stavu rybářství, stane se členem Českého rybářského svazu, což s sebou nese i určité výhody,“ říká rybářský hospodář Územního svazu města Prahy Českého rybářského svazu Jindřich Vintr.

Podmínkou je podání přihlášky u místní organizace

Českého rybářského svazu zpravidla v místě bydliště, složení testu ze znalostí rybářských předpisů a zaplacení jednorázového vstupního peněžního příspěvku neboli zápisného. U většiny místních organizací činí zápisné pro dospělé 200 až 300 Kč, pro mládež a děti do 15 let je to výrazně méně. Poté si rybář může zakoupit povolenku, jejíž cena činí například pro mimopstruhové vody v Praze 750 Kč ročně.

Základním předpisem pro sportovní rybolov je Rybářský řád, který stanovuje nejmenší lovné míry ryb, denní doby lovu ryb, doby hájení ryb, povolené a zakázané způsoby lovu ryb včetně bližších podmínek, podle kterých se rybáři řídí při sportovním rybolovu, neboli výkonu rybářského práva.

„Pro zájemce, kteří rybařině plně propadnou, nabízí rybářský svaz i možnost získání odborných znalostí a praktických zkušeností v rybochovné činnosti a na úseku ochrany přírody, čistoty vod a životního prostředí,“ informuje Vintr.

Vedle vlastního výkonu rybářského práva zajišťuje Český rybářský svaz pro děti a mládež také letní rybářské tábory, závody v lovu ryb udicí dospělých, dětí a mládeže, rybářské zájezdy a v neposlední řadě rybářské zábavy a plesy.

Územní svaz českého rybářského svazu města Prahy čítá 54 místních organizací.

Každý rybář, který má povolenku, může ulovit maximálně dvě ušlechtilé ryby (kapr, štika, candát) denně, když první ryba přesahuje 7 kg tak jen tuto jednu, ostatní ryby (lín, plotice, cejn) do 7 kg denně, 4 kusy pstruhů nebo jednoho sumce denně, každý rybář může používat maximálně dva rybářské pruty.

Autor: Jan Piroch

17.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

20 metrů vysoká rozhledna s 98 schody má tvar trojbokého jehlanu. Vytvořena bude z přírodního dřeva, a to z akátu, dubu a modřínu. Konstrukci doplní ocelové prvky.

KRÁTCE: Doubravka vyroste do konce září

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Kde rodit? Dilema i pro Pražanky

Praha - Některým středočeským nemocnicím podstatně přibývají klientky z Prahy. Na druhou stranu jsou i velké pražské nemocnice cílem pro mnoho rodiček ze Středočeského kraje.

Pražská zoo se loučila s lachtanem Mamutem. Návštěvníkům představila jeho brášku

Praha /VIDEO/ - V pondělí měli návštěvníci Zoo Praha jednu z posledních příležitostí spatřit lachtana Mamuta, který v nejbližších dnech poputuje do nového domova v Německu. Jeho místo v expozici zaujme mládě, které se narodilo 26. května a lidé jej od tohoto pondělí mohou pravidelně vídat v bazénu v určený čas.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

/RECENZE, VIDEA, FOTOGALERIE/ Pro více než 50 tisíc fanoušků zpíval v nablýskané show zpěvák, bavič a tanečník. Pomyslnou tečku za letošními mega open airy udělal současný popový král Robbie Williams. Příjemným překvapením byla tentokrát i disco legenda Erasure, která rozhodně nebyla nutným zlem jako většina předkapel. Diváky příjemně "předvařila".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení