Izraelský majitel Stars Invest do nákladné rekonstrukce vloží kolem 100 milionů korun, do nových bytů by se noví nájemníci mohli začít stěhovat už v příštím roce. Práce by měly být hotové na konci května roku 2017.

„Rádi bychom letos měli hotovou novou střechu a fasádu a v průběhu příštího roku dokončili všechny práce i uvnitř," přál si projektový manažer Pavel Kadeřávek, který v této věci zastupuje investora.

Po kompletní opravě bude stavba sloužit jako obytný dům s 29 byty určenými k dlouhodobému pronájmu a 18 apartmány, které se budou krátkodobě pronajímat. Oproti některým původním plánům v přízemí alespoň prozatím žádné obchody ani restaurace nebudou.

Nepořádek se vešel do třiceti kontejnerů

Všechna potřebná povolení má majitel už více než rok, i dalších několik měsíců však byla budova stále uzavřená a prázdná. Situace se změnila až během loňského léta, kdy se začalo s vyklízecími pracemi. Za roky, kdy byl dům bez využití, zde často přebývali bezdomovci a squateři, kteří sem nanesli množství nepořádku. Ten se nakonec vtěsnal celkem do třiceti kontejnerů.

Zároveň s odklízením se uskutečnila i výběrová řízení na samotnou rekonstrukci. „Loni v listopadu byl objekt předán vybranému generálnímu dodavateli a skutečné práce se rozjely v lednu," popsal Pavel Kadeřávek.

Práce začaly uvnitř, protože bylo nejprve nutné stavbu staticky zajistit. Postupně se otevřely všechny podlahy, aby byl udělán průzkum stavu trámů, které se následně ošetřily, ale část z nich bylo nutné vyměnit.

Archeologové našli středověkou zeď

Souběžně s opravou podlah probíhá ve sklepě domu archeologický průzkum. „Stačilo shrábnout dvacet centimetrů hlíny a hned se našla část původního opevnění ze 13. století," řekl Kadeřávek. Podle něj se tato středověká zeď bourat nebude. Jelikož však v místě vzniknou technické místnosti, po pečlivém zdokumentování se nález překryje geotextilií a zalije betonem, jak bylo dohodnuto s archeology.

V těchto dnech už se uvnitř budují i nové příčky, staví se výtahová šachta a v nejbližší době se vytvoří dvě železobetonové desky, které poslouží jako základ pro mezonetové byty vybudované ve střeše. Podle plánů investora by měla následně přijít na řadu výměna střešní krytiny a poté oprava fasády a výměna oken. V poslední fázi se dokončí interiéry. Na celou přestavbu dohlíží i zástupci památkářů.

Stars Invest podle slov svého projektového manažera hodlá renovovat i některé vzácné prvky, které se podařily zachránit. Například jde o sádrové medailony s průměrem jednoho metru, jejichž autorem je významný český sochař Josef Václav Myslbek. Obnovy by se měly dočkat i štuky ve vstupní hale objektu a vrátí se i kopie litinového zábradlí, které bylo v minulosti ze schodiště ukradeno.

Že se konečně promění ruina, která hyzdí historické jádro metropole, vítá také radnice Prahy 1. „Jsme rádi, že se tato budova na adrese Křížovnická 14 již opravuje a že zde vznikne bytový dům," uvedla mluvčí první městské části Veronika Blažková.

Dům neprošel žádnou zásadní přestavbou

Dům Na Kocandě, kde se narodil nositel Nobelovy ceny za chemii Jaroslav Heyrovský, byl postaven v letech 1885 až 1886 Václavem Sigmundem. Vzácný je nejen některými architektonickými prvky, ale i tím, že neprošel žádnou zásadní přestavbou.

Od devadesátých let minulého století, kdy se majitelem stal italský podnikatel, budova chátrala. Nepomohly ani opakované výzvy a pokuty od stavebního úřadu Prahy 1.

Koncem února roku 2013 se z horního patra ulomil kus římsy a dopadl na chodník. Jen shodou okolností na frekventovaném místě nikoho nezranil. Majitel následně budovu provizorně zabezpečil sítí.

Bohužel zdaleka nejde o jedinou neudržovanou stavbu v památkové rezervaci zařazené na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Praha 1 eviduje několik desítek staveb na svém území, které jsou v podobně žalostném stavu. Velká část z nich však zatím tak nadějné vyhlídky jako dům Na Kocandě nemá.

Bytový dům Na Kocandě v Praze. Podle vizualizace společnosti Jestico+Whiles se podoba budovu na rohu ulic Křižovnická a Kaprova v centru města nezmění.

Dům Na Kocandě v roce 2017Stavba je určena pro bydlení v rámci stavebních úprav nově vznikne 29 bytů (z toho 4 mezonetové byty v podkroví) a 18 apartmánů o celkové kapacitě 52 osob.

V prvním suterénu se budou nacházet společné místnosti s přímým napojením na Kaprovu ulici, v druhém suterénu se budou nacházet místnosti technického zázemí, strojovny, kotelny a skladových prostor.

Prostory druhého podzemního podlaží až pátého nadzemního podlaží budou nově propojeny evakuačním výtahem. Vnitřní dvůr bude otevřený se zadlážděním a zatravněním s drobnými zahradními úpravami, přístavba s portálem sochy svatého Václava a menší objekt bývalé prádelny bude zachován a zapojen do celkového řešení.

Bude provedena oprava obvodového a střešního pláště. Dispoziční schéma pro navrhované využití respektuje stávající konstrukci.

Zdroj: Veronika Blažková, Praha 1

Čtěte také: Radniční domy v centru města devět let pustly. Nyní se do nich vrátí život