Angela Merkelová přijíždí v době, která není její prounijní a k uprchlíkům vstřícné politice příliš nakloněna. Vnímá přesto česká strana její návštěvu jako významnou a pozitivní?

Samozřejmě. Setkání českého premiéra s německým kancléřem je vždy jedním z nejdůležitějších v hierarchii politických kontaktů. Německo je náš nejdůležitější obchodní, politický, ale řekněme i mentální partner. Návštěva Angely Merkelové má velký význam a my si jí velmi vážíme.

Neobáváte se, že přes široké portfolio společných témat bude jejímu pobytu dominovat migrační otázka?

Takovou obavu mám, ale na druhou stranu to i chápu, neboť by bylo známkou ignorace, kdybychom toto téma zcela pominuli. To bychom nežili v reálném světě, českou veřejnost samozřejmě pozice Německa a osobně paní kancléřky Merkelové, která je za určité kroky v dané věci kritizována, zajímá. Na druhou stranu bychom neměli dopustit, aby migrační otázka zakryla všechny ostatní.

Které z těch, jež budou nastoleny, jsou z vašeho pohledu nejdůležitější?

Jsou tam vyloženě praktické záležitosti typu dopravní infrastruktury, například stavba železnice přes Drážďany do Berlína nebo do Mnichova. Loni jsme zahájili strategický dialog, kdy spolu komunikují jednotlivé resorty. Z něj plynou konkrétní výstupy, počínaje ochranou životního prostředí a konče regionální či zahraniční politikou. Intenzivně se rozvíjí policejní kooperace, v říjnu vstupuje v účinnost nová dohoda o spolupráci v této oblasti. Příští rok si připomeneme 20 let od podpisu Česko-německé deklarace, naše vláda rozhodla, že do rozpočtu Česko-německého fondu budoucnosti pošle v letech 2018-2027 deset milionů eur, německá strana 25 milionů. Pracuje komise historiků, bilaterální vztahy mají i kulturní dimenzi.

A nezanedbatelné jsou také kontakty v oblasti vědy, výzkumu a školství, což podtrhuje návštěva Angely Merkelové na ČVUT.

Přesně tak. Oblast vědy, výzkumu a digitalizace průmyslu je velmi důležitá. Jak známo, Německo je jedním z největších investorů v ČR a podporuje především odvětví, kde je digitalizace na vzestupu, jde například o Siemens či Škodovku. Paní kancléřka navštíví ČVUT a mimochodem octne se tak naproti Heyrovského institutu, kde v 80. letech minulého století působila, psala tam svoji doktorskou práci, takže i tato věc má svou symboliku.

Premiér Bohuslav Sobotka na pondělním setkání s velvyslanci přišel s iniciativou vzniku evropské armády. Bude to na programu jednání 
s kancléřkou Merkelovou?

Nepředpokládám, že se dostanou ke konkrétním detailům tohoto projektu, avšak zřejmě dojde k potvrzení obdobného pohledu na věc. Koneckonců i kancléřka v pondělí řekla, že význam společné obranné a bezpečnostní politiky v EU narůstá.