Zóny měly být od 1. dubna postupně zaváděny na Praze 4, 5, 6, 8 a 9. Posunutí termínu požaduje například Praha 6, tento týden se na tom shodli radní městské časti.

„Celá situace mi přijde absurdní. Zóny se zavádějí na přání městských částí. Na podzim se uskutečnila spousta jednání, kde mohly konkretizovat, zda a v jaké podobě zóny chtějí. Nyní, kdy je vše připraveno, přicházejí požadavky na změny," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Realizace do 120 dnů

Radní proto rozhodli o posunu zahájení první etapy. Připomínky mohou radnice magistrátu zaslat do 17. března. Jakmile budou zpracovány, rozšíření zón znovu projednají radní. Následně zóny budou ve lhůtě 120 dnů zavedeny. Zóny by tak mohly být zavedeny ve druhé polovině prázdnin.

Praha 6 požadavek na změnu termínu odůvodnila tím, že chce magistrátnímu odboru rozvoje a financování dopravy poskytnout dostatek času na přípravu. „Občanům by navíc termín přesně uprostřed prázdnin měl pomoci snáze se adaptovat na chystané změny," uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. 

První parkovací zóny v metropoli se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu. Nyní vedle Prahy 1 fungují v Praze 2, 3, 7 a 16.

Čtěte také: Obyvatelé Prahy 14 odmítli zavedení parkovacích zón