Již druhý červencový přírůstek se úspěšně vylíhl během noci z úterka na středu. Označení kometový je odvozené kvůli protaženým koncům křídel tohoto motýla, který patří do čeledi martináčovitých a jako mnoho jiných zástupců této čeledi se řadí mezi největší motýly na světě.

Triatlon na Střeleckém ostrově.
Triatlon uzavře centrum

„Rozpětí jeho křídel dosahuje úctyhodných 18 centimetrů,“ uvedla kurátorka sukulentních rostlin a výstavy motýlů Botanické zahrady hlavního města Prahy Eva Smržová. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze v tropických deštných lesech na Madagaskaru.

Žijí velmi krátce

Přestože pražská botanická zahrada nemá zkušenosti s vlastním odchovem tohoto druhu, v minulosti zaznamenala úspěch i u příbuzného druhu martináč atlas. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi příbuzné druhy, je kurátorka přesvědčená, že chov u obou motýlů je stejný.

Největším problémem je však podle ní zajistit chovný pár. „Dospělí motýli žijí pouze 4 až 5 dní, protože nemají vůbec trávicí soustavu,“ vysvětlila Eva Smržová. Samotný chov proto závisí pouze na správné teplotě. „Ta se musí pohybovat nad 25 stupni Celsia,“ konstatuje kurátorka.

Metrostav handy cyklo maraton 2016.
Tři stovky cyklistů objedou Česko!

Naopak stádium vyžadující největší pozornost jsou housenky. Při jejich chovu je třeba udržovat maximální čistotu, dostatečnou teplotu a přísun čerstvého krmení. Dále musí být ve větraném prostředí. „Jelikož toho housenky spořádají hodně, je problém hlavně dostatek potravy,“ říká Smržová.

Vylíhne se i samice

VYLÍHNE SE I SAMICE? V expozici se dále nachází ještě 11 živých kukel, ve kterých jsou zástupci obou pohlaví. Botanická zahrada si veškeré kokony s kuklami dováží z anglické motýlí farmy ve Stratfordu. „Trochu jsem prohlížela kukly v kokonech a vypadá to, že jsou různě velké a snad se nakonec obě pohlaví setkají,“ dodává kurátorka.

(Tomáš Kotas)

Nová budova Národního muzea. Někdejší Federálního shromáždění od architektů Karla Pragera,Jiřího Kadeřábka a Jiřího Albrechta.
Výstava v Národním muzeu ukáže různé formy života od země až po koruny stromů