Poslední sbohem významnému českému architektovi Janu Kaplickému přišly dát stovky lidí. Už půl hodiny před Pražskou křižovatkou ve Zlaté ulici stály davy Pražanů s květinami.

Pietního aktu se zúčastnil mj. předseda ČSSD Jiří Paroubek se svou manželkou Petrou, bývalý ministr Jiří Dientsbier, architektka Eva Jiřičná, herec Bolek Polívka, dokumentaristkaOlga Špátová, válečný hrdina Jan Wiener, skladatel Varhan Orchestrovič Bauer, zpěvák Kryštof Michal nebo blízký přítel Jana Kaplického zpěvák (a architekt)Pavel Bobek. Premiér Mirek Topolánek poslal na obřad věnec v barvách trikolory.

Těsně před zahájením obřadu dorazili i rodinní příslušníci včetně vdovy po Janu Kaplickém Elišky Kaplicky Fuchsové.

Nejdříve mluvili přátelé

Jako prvnísi vzal slovo Kaplického přítel zpěvák Pavel Bobek: „Takže Jene, Jane, Honzo, Johane! Není to tak dlouho, co jsme se přeli, jestli má být architektura oblá nebo pravoúhlá. Já jsem tvrdil, že i na člověku je plno pravých úhlů, třeba když se posadíme. Nyní již vím, že jsi měl pravdu ty. Ty sis vlastně nikdy nesednul,“ řekl Bobek, který na závěr svého projevu zazpíval píseň bouřliváka Johnyho Cashe.

Poté promluvila architektka Eva Jiřičná. „Naposledy jsem stála u mikrofonu, když Jan dostal čestný doktorát od Vysoké školy umělecko-průmyslové, z níž ho před lety málem vyhodili. Byl to výjimečný člověk a silná individualita. Abych obohatila Pavlův seznam jmen, já jsem mu říkala Kaplo,“ pronesla Jiřičná, která také přečetla dopis světově proslulé architektky Zahy Hadid.

Havel poslal z nemocnice dopis Johance

Po proslovu architektky Evy Jiřičné vystoupila se svojí řečí i Dagmar Havlová, která místo projevu přečetla dopis Václava Havla Johance Kaplické k budoucím dvanáctým narozeninám, kdy už bude stát nová budova Národní knihovny na Letné.

Dopis Václava Havla Johance k dvanáctým narozeninám:

Milá Johanko, jak víš, Tvůj tatínek odešel z tohoto světa v den, kdy Ty ses do něj vydala. Připomínám to dnes proto, že to byl shodou okolností den, kdy jsem stál před nebeskou branou i já. Nevím proč dostal přednost on, ale vím, že odcházel šťasten s myšlenkami na Tebe a Tvou maminku. Od té doby se mi často vrací vzpomínka na to, jak jsme tam okamžik stáli vedle sebe a čekali na výrok osudu.

Když jsem se dozvěděl, že dostávám ještě příležitost, bylo mi jasné, že jsem tím mimo jiné vyzván, abych se zasazoval i o respekt k jeho architektonickým vizím. Určitý úspěch - a tehdy, věř mi, to úspěch byl - jsem spolu s mnoha dalšími skutečně zaznamenal.

Budova Národní knihovny, kterou při svých procházkách Prahou vídáš v místě někdejšího pomníku diktátora, je moderní odpovědí na historickou dominantu Pražského hradu, její vskutku demokratickou paralelou, je zosobněním tvořivého ducha, výrazem vzdělanosti, kulturnosti a humanity tradičně svázaných s Prahou a s jejím reliéfem, projevem pokorné úcty člověka k přírodě.

Přeji Ti do dalších let všechno dobré a také abys nemusela v životě čelit lidské malosti víc, než je nezbytné.

Tvůj Václav Havel

Jako poslední pronesl řeč frontman Support Lesbiens Kryštof Michal. „Chtěl bych jen říct, že se ve stejný den narodily dvě holčičky. A troufám si tvrdit, že nebylo v Praze šťastnějších otců.“ Projev Kryštofa Michala dojal vdovu po Janu Kaplickém natolik, že ji musel utěšovat i její bratr, který si sedl za ni a objal ji.

Minuta ticha

Celý obřad skončil minutou ticha, při které všichni povstali. Rodina a přátelé Kaplického poté Pražskou křižovatku opustili.

Hosté smutečního obřadu poté vyjadřovali svou účast zápisem v kondolenční knize. Jako první tak učinil Jiří Paroubek s chotí.

Emigrace se neodpouští

Obřad nenechal chladnými ani zde přítomné stovky Pražanů. Mnohé ženy plakaly. „Přišla jsem uctít památku velkého architekta a člověka, kterého ničila česká malost,“ řekla Marie Fridrichová z Prahy 1. „Emigrace se u nás zkrátka neodpouští,“ doplnil její manžel Josef.

Jan Kaplický, který se v České republice proslavil především svým kontroverzním návrhem nové budovy Národní knihovny, zemřel nečekaně ve středu 14. ledna večer v Praze 6. V ten samý den mu manželka Eliška porodila dceru Johanku.

Architekt Jan Kaplický, autor diskutovaného vítězného návrhu na novou Národní knihovnu žil především ve Velké Británii, kam emigroval v roce 1968. Zde také realizoval své nejznámější stavby.

Nová budova Národní knihovny měla být první velkou stavbou Kaplického v České republice, proti její realizaci však vystoupili někteří politici, kteří zpochybnili celé výběrové řízení.

Na internetu se ihned po Kaplického úmrtí začali organizovat lidé, přející si realizaci stavby i po smrti autora. „Tato skupina měla již po třech hodinách 2500 členů,po týdnuje to asi 17 000. Já nejsem iniciátorem, ale prostým členem,“ řekl bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Skupina příznivců Kaplického stavby chystá v Praze manifestaci.Datum shromážděníje již znám, místo konání a bližší informace podají organizátoři poté, co dostanou souhlas od pražského magistrátu.

„Manifestace se určitě zúčastním, jelikož patřím k lidem, kteří si myslí, že by měla být budova postavena, tedy pokud je to po smrti autora vůbec možné,“ sdělil Ježek.

JAN PIROCH, JANA KOČVAROVÁ