Na dotaz novinářů informace uved mediální zástupce IDS Pavel Kočiš. Firma žaluje Prahu o 151,5 milionu korun za nezaplacené faktury.

Bez IDS, která kvůli dluhům Prahy hrozila odchodem ze stavby, by podle politiků nebylo možné tunelový komplex dokončit. Arbitři minulý týden ukončili podobný spor města se stavební firmou Metrostav.

Stejně jako Metrostavu i firmě IDS město několik měsíců neplatilo za faktury. Podle informací novinářů společnost IDS za své služby zatím inkasovala 202 milionů korun. Chce ale víc, než bylo v původní smlouvě, protože se práce na stavbě protahují a firmě narůstají náklady. Obě strany se proto dohodly na arbitráži.

Tunelový komplex, jehož stavbu zadala někdejší politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn již v roce 2011. Termín politici několikrát odložili. Naposledy se mluvilo o dubnu příštího roku. V úterý ale vedení města oznámilo, že se zkušební provoz rozjede 2. prosince. Konečný účet bude podle aktuálních čísel 36,9 miliardy ko­run.