Smutek, pláč a nářek pozůstalých doprovázely vúterýzemřelého Iona Miclesca, sedmnáctiletého syna rumunského romského krále na poslední cestě do vlasti, kde bude pohřben dle romských zvyklostí.

Mladík zemřel v pondělí ve Vinohradské nemocnici, před kterou se okamžitě shromáždilo přes padesát členů jeho rodiny. Většina z nich strávila před nemocnicí noc a ráno si chtěli prostřednictvím pohřební služby vyzvednout jeho tělo.

Měli pouze třetinu

Pohřební služba TRANQUILLITAS Praha však nedostala potřebných 90 000 korun, Romové tvrdili, že mají pouze čtvrtinu potřebné částky, žádali o pomoc i přítomné novináře, kteří s nimi čekali před oddělením patologie v areálu nemocnice. Nebylo tedy jasné, zda k repatriaci těla mladíka dojde.

Před polednem podal Romům pomocnou ruku pražský magistrát. „Prázdninový příběh rumunského chlapce má smutný konec a jeho pražskou epizodu je nezbytné ukončit. Ti, kteří ho v posledních týdnech doprovázeli, by se měli vrátit domů. Není nejmenší důvod, aby nadále vyčkávali na území Prahy. Nemají, bohužel, na co čekat. Praha v tomto ohledu pomůže s repatriací. Budou na ni použity prostředky z rozpočtové rezervy,“ napsal v SMS Deníku z dovolené pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Peníze od města nebyly nakonec potřeba

Na pomoc magistrátu ale nakonec nedošlo. „Pozůstalí romského prince i pohřební služba, s níž se dohodli na převozu zemřelého do vlasti, informovali Prahu o tom, že peníze od města nepotřebují. Veškeré náklady se podařilo pokrýt z darů soukromých subjektů. Humanitární gesto podle svých slov oceňují, ale žádná pomoc od hlavního města není nutná, vše nezbytné je již zajištěno a vyřešeno,“ potvrdil Daniel Častvaj z tiskového oddělení pražského magistrátu.

Největším dárcem byla redakce pánského měsíčníku maxim, která Romům poskytla 1000 euro. „Někdy se člověk musí chovat velkoryse,“ řekl Deníku šéfredaktor Maximu Pavel Vondráček. „Když jsme se dozvěděli, že nemají peníze, chtěli jsme jim poskytnout celou částku. Nakonec ale část peněz sehnali sami,“ dodal Vondráček, podle kterého půjde celá částka z rozpočtu redakce.

Zmatky před nemocnicí

Krátce po poledni pohřební služba naložila tělo chlapce v rakvi do pohřebního auta za nářku matky a dalších příbuzných. Po vyřízení všech potřebných povolení na rumunském velvyslanectví vyrazilo pohřební auto do Rumunska.

Došlo ale k zmatečné situaci. Romové si totiž mysleli, že pohřební služba nechá rakev na ambasádě zapečetit a poté se vrátí zpět před nemocnici. Proto do pozdních večerních hodin vyčkávali v parku před areálem nemocnice.

„Ihned po vyřízení potřebných povolení vyrazil automobil s rakví do Rumunska,“ potvrdila Martina Rozsypalová z pohřební služby s tím, že další informace si rodina nepřeje zveřejňovat.

„Nemocnice nadále zjišťuje, zda byl pacient pojištěn v Rumunsku. Podali jsme dotaz na Rumunskou ambasádu. Podle toho budeme postupovat dál. Více se k financím vyjadřovat nemohu,“ sdělila mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

Úklid v Husinci

Oddechl si i středočeský Husinec, kde Romové poslední dny nocovali. „Zůstal po nich velký nepořádek, proto jsme s úklidem začali již ráno,“ sdělila starostka Husince Marie Těthalová. Podle ní se odpadky, mezi nimiž bylo i několik mrtvých slepic, naplnil celý kontejner.