Řešit bude i dostavbu čistírny odpadních vod a zahájení stavby nového sídla záchranné služby. Velké očekávání vyvolal předvolební slib politiků, který se týká zlevnění předplatných kuponů na MHD.

Vedení města čeká na začátku roku schvalování rozpočtu, Praha totiž do nového roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu. Z rozhodnutí zastupitelstva vyplývá, že se plénum bude rozpočtem zabývat v druhé polovině února.

Konečně Blanka

Jednou z nejočekávanějších událostí je dokončení tunelu Blanka, který město vyjde na téměř 37 miliard korun. Po letošní arbitráži se stavební firmou Metrostav, která Prahu žalovala kvůli neproplaceným fakturám, čeká město v příštím roce arbitráž se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS).

Firma kvůli dluhům Prahy pohrozila odchodem ze stavby, což by to mohlo znamenat další odklad otevření tunelu. Praha přitom slíbila, že se jím první auta projedou na jaře roku 2015.

Vedení města zatím nepředstavilo řešení týkající se karty opencard. Smlouvy s městem i s dopravním podnikem vypršely, budoucnost karty, která město stála nejméně 1,35 miliardy, tak zůstává nejasná. Další jednání s vlastníkem práv k opencard, čekají politiky v lednu. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se ale bude muset vyrovnat i s dalšími problematickými IT zakázkami, třeba na provoz ekonomického systému.

V nadcházejícím roce by měli před soud předstoupit bývalí radní za TOP 09 a ODS, kteří čelí obžalobě v kauze opencard.