Ač by se mohlo zdát, že čerstvou mrkev, ředkvičku nebo okurku děti nepřijmou s velkým nadšením, reakce na netradiční školní stravu jsou velmi kladné. Jídla jim podle ředitelky Mateřské školy Semínko v Toulcově dvoře Magdalény Kapuciánové moc chutnají. „Snažíme se vařit tak, jako to dělaly naše babičky, tedy z čerstvých surovin. Nenakupujeme zmražená jídla ani žádné polotovary," vysvětlila ředitelka.

Školka už dříve splnila kritéria na výrobu pokrmů 

Ocenění v programu Skutečně zdravá škola získali v Semínku za splnění patřičných požadavků v oblastech angažovanosti i kultury stravování, kvality jídla a místa jeho původu. Dalším důležitým kritériem bylo vzdělávání o jídle a stravování.

Školka už dříve splnila kritéria na výrobu pokrmů, které musí být tvořeny minimálně ze 75 procent z čerstvých a nezpracovaných surovin. Ve stříbrných kritériích pak museli například prokázat, že padesát procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů ve vlastním nebo sousedním kraji.

Plnění kritérií není jednoduché 

Pět procent potravin také musí pocházet z ekologických farem a přednostně se používají vejce z volných výběhů. Děti také ve školce dostávají pouze neslazené čaje a vodu. Také se učí odkud potraviny pocházejí.

„Z ocenění máme nesmírnou radost, je důkazem toho, že vařit pro děti zdravě a kvalitně je správné. Plnění stanovených kritérii není jednoduché, vyžaduje obrovské nasazení, kreativitu a odpovědný přístup zaměstnanců školky. Jsme rádi, že nebylo třeba v rámci splnění stříbrných kritérií cokoli ve stravování našich dětí měnit," řekla.

Děti mají velmi vyvinuté chuťové buňky 

Ředitelka přiznává, že když děti suroviny, jako je pohanka nebo cizrna neznají, zprvu si tím nejsou a nechtějí to. „Máme ale ve školce pravidlo ochutnání. Je důležité, aby pokrm děti několikrát ochutnaly a pak teprve řekly, jestli jim to chutná, nebo ne," vysvětlila Magdaléna Kapuciánová s tím, že malí strávníci mají oproti dospělým velmi vyvinuté chuťové buňky. Některé jídlo tak musí ochutnat i osmkrát, než si na něj zvyknou.

Pokud pak ve školce přidávají do jídelníčku něco nového, dělají to postupně. „Například bulgur jsme dali nejdřív do polévky, potom jsme ho smíchali s rizotem a nyní už ho podáváme jako samostatnou přílohu," konstatovala ředitelka zdravé školky.

Zvýšení stravného rodičům nevadí 

Už když Mateřská škola Semínko před čtrnácti lety vznikla, byla jejich vize taková, že se tam budou děti jak přirozeně vzdělávat, tak zdravě jíst. V té době také hodně pomohli rodiče dětí, kteří souhlasili se zvýšením stravného na 65 korun na den. „Jsme soukromá školka, takže si to na rozdíl od státních nebo obecních školek můžeme dovolit. Tam mají výši stravného limitovanou vyhláškou," upřesnila.

Postupně se školka v Toulcově dvoře vypracovala. Kapacitu má sice 61 dětí denně, ale celkem jich je ve školce zapsaných asi osmdesát, jelikož ne všechny dětí chodí každý den. Rodiče si prý dokonce kvůli těmto specifikům školku sami vyhledávají a mají zájem, aby jejich dítě navštěvovalo právě takovéto zařízení.

Top je cizrna zapečená s rajčaty 

Jedním z důležitých aspektů úspěchu bylo především najít toho správného člověka do kuchyně. To ale podle ředitelky nebylo vůbec jednoduché. „Hledali jsme někoho, kdo chce vařit zdravě a baví ho to. Našli jsme tak kuchařku, která si sama hledá recepty a také vymýšlí různé kombinace," popsala Magdaléna Kapuciánová.

Jedním z takových zdravých pokrmů je i cizrna zapečená s rajčaty. „Ta je mezi dětmi opravdu velmi oblíbená," pochválila ředitelka skutečně zdravé školky Semínko v Toulcově dvoře Magdaléna Kapuciánová.

Ukázkový jednodenní jídelníček
- svačina:
vařené vejce, žitný chléb s máslem, zelenina

- oběd:
hráškový krém s chlebovými krutony
zeleninové rizoto s rýži basmati a kamutem, sýr, červená řepa

- svačina:
tmavá bageta s tvarohovým sýrem, zelenina a ovoce