VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rodiče školku vyhledávají cíleně kvůli zdravé stravě

Praha - První skutečně zdravá školka v České republice. To je ekologická Mateřská škola Semínko v Toulcově dvoře. Splnila totiž všechna kritéria v bronzové i stříbrné úrovni programu Skutečně zdravá škola.

17.3.2017
SDÍLEJ:

Zdravé stravování v Mateřské škole Semínko.Foto: DENÍK/ Dimír Šťastný

Ač by se mohlo zdát, že čerstvou mrkev, ředkvičku nebo okurku děti nepřijmou s velkým nadšením, reakce na netradiční školní stravu jsou velmi kladné. Jídla jim podle ředitelky Mateřské školy Semínko v Toulcově dvoře Magdalény Kapuciánové moc chutnají. „Snažíme se vařit tak, jako to dělaly naše babičky, tedy z čerstvých surovin. Nenakupujeme zmražená jídla ani žádné polotovary," vysvětlila ředitelka.

Čtěte také: Skutečně zdravá škola je Semínko

Školka už dříve splnila kritéria na výrobu pokrmů 

Ocenění v programu Skutečně zdravá škola získali v Semínku za splnění patřičných požadavků v oblastech angažovanosti i kultury stravování, kvality jídla a místa jeho původu. Dalším důležitým kritériem bylo vzdělávání o jídle a stravování.

Školka už dříve splnila kritéria na výrobu pokrmů, které musí být tvořeny minimálně ze 75 procent z čerstvých a nezpracovaných surovin. Ve stříbrných kritériích pak museli například prokázat, že padesát procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů ve vlastním nebo sousedním kraji.

Plnění kritérií není jednoduché 

Pět procent potravin také musí pocházet z ekologických farem a přednostně se používají vejce z volných výběhů. Děti také ve školce dostávají pouze neslazené čaje a vodu. Také se učí odkud potraviny pocházejí.

„Z ocenění máme nesmírnou radost, je důkazem toho, že vařit pro děti zdravě a kvalitně je správné. Plnění stanovených kritérii není jednoduché, vyžaduje obrovské nasazení, kreativitu a odpovědný přístup zaměstnanců školky. Jsme rádi, že nebylo třeba v rámci splnění stříbrných kritérií cokoli ve stravování našich dětí měnit," řekla.

Děti mají velmi vyvinuté chuťové buňky 

Ředitelka přiznává, že když děti suroviny, jako je pohanka nebo cizrna neznají, zprvu si tím nejsou a nechtějí to. „Máme ale ve školce pravidlo ochutnání. Je důležité, aby pokrm děti několikrát ochutnaly a pak teprve řekly, jestli jim to chutná, nebo ne," vysvětlila Magdaléna Kapuciánová s tím, že malí strávníci mají oproti dospělým velmi vyvinuté chuťové buňky. Některé jídlo tak musí ochutnat i osmkrát, než si na něj zvyknou.

Pokud pak ve školce přidávají do jídelníčku něco nového, dělají to postupně. „Například bulgur jsme dali nejdřív do polévky, potom jsme ho smíchali s rizotem a nyní už ho podáváme jako samostatnou přílohu," konstatovala ředitelka zdravé školky.

Čtěte také: Povinná předškolní docházka omezí svobodu výběru školky 

Zvýšení stravného rodičům nevadí 

Už když Mateřská škola Semínko před čtrnácti lety vznikla, byla jejich vize taková, že se tam budou děti jak přirozeně vzdělávat, tak zdravě jíst. V té době také hodně pomohli rodiče dětí, kteří souhlasili se zvýšením stravného na 65 korun na den. „Jsme soukromá školka, takže si to na rozdíl od státních nebo obecních školek můžeme dovolit. Tam mají výši stravného limitovanou vyhláškou," upřesnila.

Postupně se školka v Toulcově dvoře vypracovala. Kapacitu má sice 61 dětí denně, ale celkem jich je ve školce zapsaných asi osmdesát, jelikož ne všechny dětí chodí každý den. Rodiče si prý dokonce kvůli těmto specifikům školku sami vyhledávají a mají zájem, aby jejich dítě navštěvovalo právě takovéto zařízení.

Top je cizrna zapečená s rajčaty 

Jedním z důležitých aspektů úspěchu bylo především najít toho správného člověka do kuchyně. To ale podle ředitelky nebylo vůbec jednoduché. „Hledali jsme někoho, kdo chce vařit zdravě a baví ho to. Našli jsme tak kuchařku, která si sama hledá recepty a také vymýšlí různé kombinace," popsala Magdaléna Kapuciánová.

Jedním z takových zdravých pokrmů je i cizrna zapečená s rajčaty. „Ta je mezi dětmi opravdu velmi oblíbená," pochválila ředitelka skutečně zdravé školky Semínko v Toulcově dvoře Magdaléna Kapuciánová.

Ukázkový jednodenní jídelníček
- svačina:
vařené vejce, žitný chléb s máslem, zelenina

- oběd:
hráškový krém s chlebovými krutony
zeleninové rizoto s rýži basmati a kamutem, sýr, červená řepa

- svačina:
tmavá bageta s tvarohovým sýrem, zelenina a ovoce

Autor: Andrea Grubnerová

17.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Bělobrádek.
AKTUALIZOVÁNO
7

Bělobrádek obhájil křeslo předsedy, má přes 80 procent hlasů

Pavel Bělobrádek
AKTUALIZOVÁNO
7

Lidovci jdou do voleb se STANem. Bělobrádek hovořil o politickém systému

Z hlediska vyššího principu mravního...

Praha - Slavná věta ze slavného filmu „Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem" má svůj základ v událostech, které se v době heydrichiády opravdu staly.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

AKTUALIZOVÁNO

Výročí atentátu na Heydricha připomenou dvě venkovní výstavy

Praha -  Výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha v Praze připomínají dvě venkovní výstavy. Hrdinství domácího i zahraničního československého odboje představuje panelová výstava před dejvickou budovou generálního štábu. Na Klárově u památníku druhého odboje bude odpoledne otevřena výstava o vojácích i civilistech, kteří se na atentátu s krycím názvem Anthropoid před 75 lety podíleli.

Sobotka: Kandidátem ČSSD na Hrad by mohli být Zaorálek nebo Štěch

Kandidátem ČSSD v prezidentských volbách by mohli být ministr zahraniční Lubomír Zaorálek nebo předseda Senátu Milan Štěch. Serveru iDnes.cz to řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Oba jsou podle něj výrazné osobnosti. Strana by mohla kandidáta vybrat v létě.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies