„I když to bylo na Slovensku, kde jsem vyrůstala v početné rodině, krásné, bylo na čase se posunout dál. Proto jsme se s partnerem rozhodli, že štěstí zkusíme najít v Praze," vrací se zpátky v čase Rita, která má sedm sourozenců.

Příchod do Prahy ale nebyl tak jednoduchý, jak si s partnerem plánovali. První dočasný azyl našli u její tety. Dlouhodobé soužití ale bylo nemyslitelné. Tři roky pak strávili u tchýně. „Ale tam to bylo ještě horší. Pořád jsme se hádali. A tak jsme skončili v azyláku," vzpomíná Rita.

Azylový dům byl nakonec tím nejlepším řešením. Nejenže jim pracovníci po čase pomohli získat na Smíchově sociální byt, oběma partnerům pomohli získat i práci.

Stačily necelé dva měsíce a Rita začala pracovat jako pomocná síla v kuchyni u obecně prospěšné společnosti Rozlet, která pomáhá sociálně znevýhodněným mladým lidem vstoupit do samostatného života. „Myji tu nádobí, uklízím, pomáhám dělat bagety. Moc mě to tu baví," říká Rita, která v bistru Rozletu, který sídlí v prostorách Filozofické fakulty UK, pracuje už čtyři měsíce.

Směnu má většinou od osmi do dvou hodin, a tak bez problémů stíhá ze školky vyzvedávat svého čtyřletého syna Jarouška.

Půlroční smlouva

Přestože je v bistru spokojená, už nyní si hledá novou práci. Smlouvu má totiž jen na půl roku.

„Tato práce je časově omezená, smlouva mi končí v lednu, proto už nyní rozesílám životopisy a chodím na pohovory. Snad do té doby najdu něco nového. Všechno je totiž drahé, tak abychom s partnerem zvládli všechno poplatit…"

Hlava rodiny

Rita každý měsíc doslova obrací každou korunu. A není divu. Je to ona, která z velké části živí celou rodinu. Její osmadvacetiletý partner se sice snaží vydělávat a pracuje také v jedné kavárně, ale vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu pobírá důchod. A pracuje pouze tři hodiny denně.

„Školka je drahá, musíme poplatit nájem, jídlo… Člověk se musí pořádně ohánět, aby všechno zaplatil," vysvětluje Rita, která i přes velké výdaje Jarouškovi spoří každý měsíc přes pět set korun.

Velké plány do budoucna? Ty Rita nemá. „Mám pouze základní školu a zatím nepřemýšlím, že bych si vzdělání doplnila. Tím pádem je to horší i s hledáním práce. Proto budu ráda, když co nejdříve najdu zaměstnání. Nemám větší ambice, že bych chtěla například vařit. Klidně zase vezmu jakékoli pomocné práce, ale za více peněz. Končí mi mateřská, všechno je drahé…"

Jedno dítě stačí

Přestože pochází z velké rodiny, další dítě s partnerem neplánují. „Jaroušek bohatě stačí," směje se Rita.

Jejím největším přáním je, aby byl Jaroušek zdravý a ona si našla co nejdříve práci. „Pak budu spokojená. Samozřejmě může mít člověk vždycky všeho více, ale zatím jsem šťastná za to, co je."

Rozlet ve zkratceLogo seriálu Deníku Pražské neziskovky.Rozlet pomáhá sociálně znevýhodněným mladým lidem (16 26 let), kteří vyrůstají v dětských domovech, nebo v nepříznivém rodinném prostředí, vstoupit do samostatného života.

Vzdělávacími a volnočasovými programy prošlo za dobu devítileté existence organizace bezmála 1 500 dětí a mladých lidí.

Současný projekt tréninkového zaměstnávání umožňuje klientům Rozletu v provozu dvou kaváren a kuchyně získat první pracovní zkušenosti a dovednosti, a zvýšit tak jejich šance pro uplatnění na běžném pracovním trhu.

Do konce roku nabídne Rozlet ještě celkem 5 6 tréninkových míst.

Rozlet má aktuálně 14 zaměstnanců, z nichž někteří pracují na zkrácený úvazek. Většina je zaměstnána jako obsluha na baru a na kuchařských pozicích.

Během příštího roku vznikne důležitá pozice podpůrného a klíčového pracovníka pro tréninkové zaměstnance. Tento sociální terapeut/průvodce by měl v průběhu pracovního tréninku poskytovat klientům další podporu nad rámec tréninku na pracovišti.

Činnost Rozletu je financována převážně z jeho podnikatelských aktivit. Důležitých deset procent rozpočtu pak tvoří příjmy od soukromých a firemních dárců.

Rozpočet na letošní rok se pohybuje okolo čtyř milionů korun.