Rozsáhlé úpravy za 18 milionů korun dokončila firma ve čtvrtek. Rekonstrukci přitom radnice plánovala už od roku 2004, práce nakonec začaly až loni v listopadu.

„Hlavní myšlenkou úprav Řezáčova náměstí bylo vytvořit příjemný otevřený prostor, který nebude poskytovat zázemí pro bezdomovce a zklidněním dopravy dostane charakter obytné a odpočinkové zóny,“ uvedl místostarosta Prahy 7 Josef Neuberg.

„V rámci stavebních úprav se na Řezáčově náměstí kompletně výměnil povrch, z rekonstruovaly se rozvody, instalovali nové osvětlení a doplnilo se o dekorativní prvky. Navíc jsme sem nechali na umístit tři podzemní kontejnery na tříděný odpad, která sedmá městská část pořídila jako teprve druhý pražský obvod po Praze 1,“ doplnil ho zástupce starosty Tomáš Kaštovský.

Plocha náměstí byla v rámci rekonstrukce snížena tak, aby by souvislá s přilehlou komunikací a nedělala problém maminkám s kočárky nebo vozíčkářům. Nevidomým poslouží vodící lišta.

Na to, jak by měla finální podoba prostranství vypadat, se před realizací městská část ptala i místních. Vznikla dokonce pracovní skupina v rámci Agendy 21. Připomínky občanů se týkaly především rozšíření zelených ploch nebo jiného typu laviček. Ve většině změn ale úřad místním vstříc nevyšel.

„Mně se to líbí, určitě to vypadá lépe než předtím. Jen mi tu chybí více zeleně. Květináče je nenhradí, ještěže tu zůstaly alespoň stromy,“ řekla Marie Kučerová, která bydlí poblíž.