V pondělí byla zahájena další etapa rekonstrukce Michelské ulice, jedné z hlavních tepen Prahy 4, která spojuje Michli s oblastí Pankráce a Krče. Proti původním plánům bude dokončena najednou a skončí ještě letos.

Kvůli nedostatku prostředků přitom ještě před měsícem hrozilo, že dokončení oprav, které začaly již téměř před rokem, bude o rok odloženo. Hlavní město a Technická správa komunikací (TSK) ale nakonec chybějící finance ve výši zhruba 50 milionů korun na stavbu našly.

Stavební práce v rámci nynější etapy potrvají do 18. dubna. Dopravní omezení ale nastanou až s navazující první etapou. „Uzavřena bude část křižovatky ulic Michelská a Ohradní, odbočení do Ohradní ulice nebude možné,“ uvedl Tomáš Mrázek z TSK. Městská doprava bude zaslepený úsek objíždět přes Baarovu ulici.

Nejdelší a také nejnáročnější bude druhá etapa. Zahrnovat bude demolici starého a výstavbu nového mostu přes potok Botič a úpravu nepřehledné křižovatky Michelské ulice s ulicemi Nuselská a U Plynárny, kterou budou nově řídit semafory. V úseku od Ohradní až po uvedenou křižovatku bude Michelská ulice pro veškerou dopravu zcela uzavřena. Společnost Ropid nyní připravuje možné objízdné trasy pro tamní linky MHD.

Tři fáze oprav, dvojí omezení dopravy

Veškeré stavební práce na významné dopravní tepně, kterou denně využívají desítky tisíc řidičů, by pak měly ustat až v polovině listopadu.

Kromě dopravních omezení čekají obyvatele Prahy 4 také odstávky vody a plynu, které ale podle radnice Prahy 4 potrvají maximálně několik dní.

Včera zahájenou etapu označuje TSK za nulovou fázi, protože práce poběží mimo vozovku a neovlivní dopravu. V rámci tzv. I. fáze od 19. dubna do 17. června už se budou provádět přeložky inženýrských sítí, což dopravu omezí.

Celkové náklady na dostavbu dosáhnou podle místostarosty Prahy 4 Jiřího Bodenlose (ČSSD) asi 106 milionů korun.