Další stavební práce na Michelské by měly být zahájeny v pondělí 19. března a potrvají do 18. dubna. Dopravní omezení ale nastanou až s navazující první etapou. „Uzavřena bude část křižovatky ulic Michelská a Ohradní, odbočení do Ohradní ulice nebude možné,“ stojí v tiskovém prohlášení radnice. Městská doprava bude zaslepený úsek objíždět přes Baarovu ulici.

Nejdelší a také nejnáročnější pak bude druhá etapa. Zahrnovat bude demolici starého a výstavbu nového mostu přes potok Botič, úpravu nepřehledné křižovatky Michelské ulice s ulicemi Nuselská a U Plynárny, kterou budou nově řídit semafory. V úseku od Ohradní až po uvedenou křižovatku bude Michelská ulice pro veškerou dopravu zcela uzavřena. Společnost Ropid nyní připravuje možné objízdné trasy pro tamní linky MHD.

Veškeré stavební práce na významné dopravní tepně, kterou denně využívají desítky tisíc řidičů, by pak měly ustat až v polovině listopadu. Kromě dopravních omezení obyvatele Prahy 4 čekají také odstávky vody a plynu, které ale podle radnice potrvají maximálně několik dní.

Hrozilo, že se rekonstrukce protáhne

Celkové náklady na dostavbu jsou podle zástupce starosty Prahy 4 Jiřího Bodenlose (ČSSD) asi 106 milionů korun. Ještě počátkem února ale na dokončení oprav Michelské chybělo v rozpočtu TSK asi 50 milionů korun. Hrozilo tak, že se stavební práce rozloží do více etap a rekonstrukce se protáhne o další rok. „Neumím si představit, jak místním obyvatelům vysvětlíme, že ‚žili na stavbě‘ vloni, budou i letos a příští rok znovu,“ prohlásil tehdy Bodenlos s tím, že pokud se finance na rekonstrukci nenajdou, měla by být raději posunuta na rok 2013 a dokončena naráz.

Prvních oprav se komunikace dočkala loni v dubnu, a to mezi ulicemi Prostřední a Ohradní. Kvůli pracím byla pro řidiče i MHD Michelská týdny uzavřena.