Smogová situace se vyhlašuje, když koncentrace prachu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nečeká pokles. Minulý týden ČHMÚ vyhlásil postupně od čtvrtka smogovou situaci v deseti krajích a Praze.

Od neděle ale smogu ubývá. V úterý ráno byla situace odvolána například v Královéhradeckém, Pardubickém a Jihočeském kraji a poté i ve Středočeském. Ve Zlínském kraji byla dnes naopak smogová situace po pondělním odvolání znovu vyhlášena.

Magistrát jedná o možnosti zavedení MHD zdarma

Při smogové situaci doporučuje ČHMÚ, aby lidé více využívali městskou hromadnou dopravu a nevyjížděli auty, pokud to není nutné. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu. Lidé by se pak měli vyvarovat při pobytu venku větší fyzické zátěže, což platí hlavně pro nemocné, starší lidi nebo děti.

Pražský magistrát na zasedání jedná o možnosti zavedení městské hromadné dopravy zdarma kvůli smogu. K tomuto kroku přistoupili minulý týden v pátek v Přerově, kde byla smogová situace vyhlášena ve čtvrtek. O zavedení hromadné dopravy zdarma kvůli smogu uvažuje také plzeňský magistrát či vedení Středočeského kraje. To ale čeká na postoj Prahy.

Výzva magistrátu nebyla účinná

Praha tentokrát zažila po dvaceti letech také regulaci. Ta se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině měřicích stanic v daném území dvanáctihodinový průměr koncentrací částic polétavého prachu překročí 150 mikrogramů na metr krychlový a zároveň se pro dalších 24 hodin nečeká pokles. Při sobotním vyhlášení regulace magistrát požádal řidiče aut, aby nevyjížděli.

Výzva ale účinná nebyla, podle Ústředního automotoklubu vozidel v metropoli v posledních dnech výrazně neubylo. V roce 1996 magistrát zakázal vjezd do centra, což způsobilo dopravní kolaps. Na silničních obchvatech a příjezdech se vytvářely mnohakilometrové stojící kolony vozidel a zpožděna byla i MHD. Utlumena byla výroba ve čtyřech podnicích.

Čtěte také: Smog dál trápí devět regionů, Praha zvažuje MHD zdarma