Pražský registr vozidel byl v pondělíopět zcela zahlcen. Lidé stáli v nekonečných frontách a čekali dlouhé desítky minut, než se dostali na řadu.

Škodův palác v Jungmannově ulici, kde se nachází registr magistrátního odboru, doslova praskal ve švech. V 11 hodin zde v nejdelší frontě stálo přes padesát osob a další desítky lidí byli u dalších přepážek.

Na poslední chvíli

Drtivá většina chtěla jediné. Snažila se vyškrtnout své vozidlo z registru. Pokud tak totiž majitelé aut neučiní, hrozí jim od Nového roku vysoké poplatky. „Je to hrozné, čekám tady už určitě hodinu a ještě je přede mnou asi deset lidí. Někde se musela stát chyba. Nejen z naší strany, tedy řidičů, ale také ministerstva vnitra, které mělo o novém zákonu lépe informovat,“ zlobil se Vratislav Soucha z Prahy 2.

Od začátku ledna budou ti, jejichž automobil je v registru vozidel, ale vlastník za něj neplatí povinné ručení, platit 50 až 70 korun denně do fondu České kanceláře pojistitelů. Mnozí lidé, kteří již auto dávno prodali nebo nechali sešrotovat, ale zároveň nenechali auto vymazat z registru, se o to nyní snaží na poslední chvíli.

Další lidé se snaží ještě před začátkem nového roku o přepsání vlastníka vozu, dříve než začne platit nařízení o placení ekologické daně, kterou budou muset zaplatit noví vlastníci starších vozidel. Například při koupi Škody 120, vyrobené před rokem 1991, zaplatí 10 000 Kč. „S takovými změnami rozhodně nesouhlasím. Nevím, kdo zákon vymyslel, ale přijde mi to hloupé. Chápu ty důvody, ale je to příliš tvrdé,“ řekl jeden z řidičů Radek Buchar z Prahy 3.

Fronty budou až do konce roku

Fronty nebyli jen ve Škodově paláci, ale i u dalších poboček v Praze, například ve Vysočanech, Stodůlkách či Jarově. „Už nyní je jasné, že veliké fronty budou u přepážek až do konce roku. Celý systém zatím funguje. Doufáme, že se nezhroutí tak, jako tomu bylo minulý týden,“ sdělil mluvčí magistrátu Jiří Wolf s tím, že vina je částečně na straně řidičů, kteří si měli svá vozidla včas odhlásit.

„Na druhou stranu ministerstvo mělo zejména u zavedení ekologické daně včas rozjet informační kampaň. Tak se mohlo těmto potížím částečně předejít,“ řekl dále.

Odpondělí fungují extra přepážky

Fronty by se mohly přece jen o něco snížit. „Pražský registr vozidel totiž z důvodu kritického stavu zřídil přepážky vyhrazené speciálně pro žádosti o vyřazení vozidel. Více už asi v této záležitosti učinit nemůžeme,“ informoval dále Wolf. Jednoznačně by se tak nyní měla zvýšit kapacita přepážek a tedy i počet vyřízených žádostí.

Přepážky fungují odpondělí až do středy 31. prosince ve Vysočanech, Stodůlkách, Jarově, a Bohdalci, příjem zde bude bez pořadových čísel. Na jednotlivých odloučených pracovištích registru vozidel budou vyčleněny v rámci úřední doby pracoviště.

Úřední doba registrů vozidel

Praha 9, Vysočany, Na Výběžku 11; Praha 13 -Stodůlky, Jeremiášova 870; Registr řidičů -Praha 1, Jungmannova 35/29
Pondělí až čtvrtek: 7.00 – 20.00 hod.
Pátek není úřední den
Praha 3 -Jarov, Osiková 2; Praha 10 -Bohdalec, Nad Vršovskou horou 88; Praha 5 -Motol, Plzeňská 215b; Praha 1 -Jungmannova 35/29
Pondělí a středa: 7.45–12.15 12.45–17.00
Úterý a čtvrtek: 7.00–11.30 12.00–15.30
Pátek není úřední den