O tento prestižní titul usilovalo celkem 71 finalistů. Zoologická zahrada navíc včera získala i dvě ocenění v soutěži Zlatý středník, která hodnotí podnikové publikace. „Osobně to považuji za ocenění všech zaměstnanců," uvedl k tomu Bobek.

„Profíci" budou jezdit do práce na koleUž jen tento týden je možné si zaregistrovat účast v soutěži Do práce na kole, jejíž sedmý ročník se uskuteční během května. Její podtitul zní „Do práce na kole jezdí profíci" a má upozornit na to, že do zaměstnání nejezdí jen sportovci v elastických dresech, ale například i lékaři. Do práce na kole je týmová soutěž pro všechny, kteří sestaví tým o minimálně dvou a maximálně pěti členech, a pravidelně spolu s kolegy do práce docházejí nebo dojíždí jinak než autem. Do soutěže se mohou zapojit i běžci, chodci, bruslaři, skateboardisti, longboardisti či vozíčkáři. Akci pořádá spolek Auto*Mat, cílem je motivovat lidi k tomu, aby se přepravovali po městě bez využití motorů.

Gerhard Richter v Praze zahájí retrospektivuDo Prahy o víkendu přicestoval světoznámý německý malíř a sochař Gerhard Richter. Důvod je zřejmý: zítra tu má zahájit retrospektivní výstavu svých děl v Paláci Kinských a Klášteře sv. Anežky. Půjde o vůbec první retrospektivu Gerharda Richtera ve středovýchodní Evropě, představí v ní více než 70 svých děl, která vytvořil za posledních šedesát let. K vidění budou ikonická díla od fotorealistických maleb až po expresivní a geometrické abstrakce. Výstava se v Praze objeví v rámci Česko-německého kulturního jara 2017 při příležitosti 20. výročí podepsání Česko-německé deklarace a potrvá do 4. září.

Stojany na kola. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Praha 5 chce cyklostojany

Obyvatelé trojky budou vybírat projekty lidíDo letošního ročníku takzvaného participativního rozpočtu v Praze 3 se přihlásilo celkem 14 návrhů, do internetového hlasování jich postoupilo devět. O projektech, se kterými přišli samotní obyvatelé trojky, budou moci lidé hlasovat v průběhu června. Ty s největším počtem hlasů poté radnice z veřejných prostředků uskuteční. Do výběru postoupil například návrh na vybudování multimediální učebny pro výuku angličtiny v základní a mateřské škole na náměstí Jiřího z Lobkovic, vybudování pouličních záhonků, návrh na rekonstrukci sociálního zařízení v chráněné keramické dílně, na výsadbu stromořadí v Táboritské ulici, na zřízení nového přechodu pro chodce v ulici Soběslavská a další, kterými se obyvatelé snaží zvelebit městskou část. Diskusi vyvolal návrh umístit betonový minibazén pro freestylové sporty na Vrch sv. Kříže. Naopak vyřazen byl například návrh revitalizace Šrobárovy ulice, více zeleně v Táboritské ulici nebo usměrnění provozu na cyklostezce „Hlavní nádraží Krejcárek".

Pětka půjčí sdružení pozemky v BuďánkáchPátá městská část vypůjčí občanskému sdružení Odborníci a občané pro revitalizaci památkové zóny Buďánka a okolí na 6,5 roku objekt bývalé budovy Sazky a část navazujících pozemků v památkové zóně Buďánka. „Sdružení potřebuje objekt do výpůjčky kvůli podání grantové přihlášky do Operačního programu Praha Pól růstu ČR. Obdobně jsme postupovali i v případě již zrekonstruovaného objektu bývalého koloniálu," uvedl starosta pětky Pavel Richter. Projekt by měl být konkrétně financován z prostředků dotačního titulu Rozvoj komunitních center. Podle smlouvy má kolaudace zrekonstruované stavby proběhnout do konce roku 2019, jinak bude možné smlouvu vypovědět ještě před jejím vypršením. Radnice ve spolupráci se sdružením plánuje ještě letos vypracovat definitivní nastavení dalšího rozvoje Buďánek, které se stane podkladem pro další kroky a investice. „Práci sdružení velice oceňuji, výsledky spolupráce s městskou částí jsou doslova hmatatelné," zakončil starosta.

Těšnovský tunel v Praze.
KRÁTCE: Průjezd Těšnovským tunelem omezí noční mytí

Ve školce mají solnou jeskyniNa originální způsob, jak se starat o zdraví dětí, přišli v mateřské škole v ulici Sedlčanská. Část dosud funkčního protiatomového krytu se proměnil v solnou jeskyni. Dětem bude sloužit jako součást prevence proti respiračním nemocem. Pobývat v ní budou jednou týdně dvacet minut. Proměna krytu v solnou jeskyni trvala tři měsíce. Část nákladu uhradili sponzoři z řad rodičů.

Pětka se odvolá proti stavbě bytůSmíchovská radnice podá odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí na stavby projektu Kaskády Barrandov developera Finep. Jeho přesné znění schválí rada na některém z nejbližších jednání. Námitky k územnímu řízení, které radní schválili v únoru 2017, uvádí, že záměr stavby pro bydlení nesplňuje požadavek čtyřicet procent podílu jiné funkce, například pro služby a občanskou vybavenost. Podle radnice dále není v projektu dostatečně zajištěno parkování. Radní také nesouhlasili s postupným schvalováním jednotlivých etap stavby domů v projektu Kaskády Barrandov. Investor by měl podle radnice celý záměr projednat v územním řízení jako celek.

Ďáblické chodníky budou opravenéTříměsíční omezení čeká od 1. května obyvatele Ďáblic. Ulice Šimůnkovu a Kubíkovu čeká výrazná jarní proměna. Dělníci opraví chodníky, některé úseky doplní nové koše a lavičky. Opravy potrvají do 30. července. Městská část připravuje také rekonstrukci stávajících chodníků kolem louky Žernosecká, kterou si vyžádali místní občané. Pakliže na opravy najde peníze v rozpočtu, začít by mohly už na podzim.

Kam za kulturou?

Ženy na Nové scéně420PEOPLE, špička domácí taneční scény, a soubor Činohry Národního divadla se ocitají na jednom jevišti. Výsledkem jejich spolupráce je inscenace Křehkosti, tvé jméno je žena. Její premiéra se odehraje 11. května na Nové scéně Národního divadla. Autor a režisér Daniel Špinar svěřil choreografické zpracování inscenace do rukou Nataši Novotné. Tvůrci se vydali cestou zkoumání „situace ženy" v běhu času a v divadle. Hrají Iva Janžurová, Jana Preissová, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová, Johanna Tesařová, Karel Dobrý a tančí Helena Arenbergerová, Zuzana Herényiová a Nataša Novotná.

Bylinky. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Farmářský trh doprovodí slavnosti jarních bylinek