„Rozhodl jsem se i na základě doporučení kolegů, kteří situaci v nemocnici znají, kteří znají lidi, kteří tam pracují, od 1. června jmenovat jednoho ze stávajících vedoucích zaměstnanců," uvedl Němeček. Vybral primáře interního oddělení Beneše, který oslaví v červenci šedesátiny. Promoval v roce 1981 na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Má atestace z vnitřního lékařství, gastroenterologie a hepatologie.

Podle Němečka Filipovo vedení nemocnice bylo úspěšné. Zařízení získalo certifikát kvality. Vybudovalo se i několik nových oddělení, nemocnice je ekonomicky stabilní a dařilo se i investovat, shrnul ministr.

Filip už dřív řekl, že za svůj přínos považuje hlavně konsolidaci hospodaření, obnovu přístrojového vybavení, vybudování pracovišť magnetické rezonance, nové radioterapie a radiační onkologie i rekonstrukci operačních sálů v chirurgických pavilonech. Odcházející ředitel za prioritu považoval vybudování centrálního příjmu. Nyní řekl, že se mu podařilo sestavit i dobrý manažerský tým.

Různé zdravotní potíže

„K prvnímu červnu dovrším osmý rok svého působení v Thomayerově nemocnici. Táhne mi na pětašedesátý rok. Vzhledem k tomu, že se mi začaly objevovat různé zdravotní potíže, požádal jsem pana ministra aby mě uvolnil z funkce," zdůvodnil svůj odchod Filip.

Thomayerova nemocnice je po tímto názvem v provozu 61 let. Patří mezi největší zdravotnická zařízení, je v oblasti s 300 tisíci oby­vateli. Do roku 2012 fungovala jako fakultní. Podle plánů se měla stát městskou nemocnicí, ze záměru ale sešlo. V nemocnici je jediná jednotka pro léčbu multirezistentní TBC v Česku. Zařízení má také mezinárodní titul Baby Friendly Hospital (nemocnice přátelská dětem).

Nemocnice má roční obrat kolem dvou miliard korun. Po letech hospodaření bez dluhů se v roce 2013 dostala do ztráty 155 milionů korun. Za propadem bylo zvýšení DPH i nižší úhrady od zdravotních pojišťoven, zdůvodnil dřív Filip.